Legume

#legume #gradina #cultivare legume #cultivare plante #gradina balcon

Gradina din balcon: ce legume poti cultiva in spatii restranse

Balconul poate fi transformat cu usurinta intr-o mini-gradina organica. Visai de mult timp sa ai propria recolta de rosii sau de ardei gras, dar principala ta problema era lipsa spatiului? De astazi, poti uita de spatiul restrans, intrucat sunt o multime de legume pe care le poti cultiva chiar daca nu ai la dispozitie o gradina propriu-zisa.

Inainte de a-ti face o lista cu semintele de legume pe care trebuie sa ti le cumperi pentru gradina din balcon, este recomandat sa te gandesti cum poti amenaja spatiul. Tine cont de faptul ca indiferent ce legume alegi sa cultivi, acestea vor avea nevoie de lumina si caldura pentru a se putea dezvolta. Daca balconul tau indeplineste cele doua conditii, te poti gandi si la legumele pe care vrei sa le cultivi.


Salata verde si ridichi

Salata verde si ridichile sunt legumele cel mai usor de cultivat si de ingrijit in balcon. Avantajul lor este acela ca pot fi crescute intr-un ghiveci lung, pe care il poti suspenda pe unul dintre pereti. Atat salata verde, cat si ridichile se dezvolta bine in orice tip de sol, insa pentru a creste mai repede, poti adauga putina substanta fertilizanta. Primele frunze de salata verde sunt bune de recoltat dupa 45-90 de zile de la insamantare, in functie de soiul ales. Primele ridichi pot fi culese dupa 3-4 saptamani de la insamantare.


Morcovi

Morcovii sunt radacinoase pe care le poti cultiva cu usurinta pe balcon. Spre deosebire de salata verde, care nu este o mare amatoare de caldura, morcovii se dezvolta cel mai bine daca beneficiaza de lumina soarelui cel putin 6 ore pe zi. Deoarece se dezvolta destul de mult in pamant, ar trebui sa alegi ghivece adanci pentru plantarea morcovilor. Prima recolta va fi gata dupa aproximativ 90 de zile de la insamantare, daca legumele au parte de conditii prielnice.


Ardei gras si ardei iute

Ardeiul gras este o alta legume pe care o poti cultiva pe balcon. Este adevarat ca ardeii plantati in ghiveci nu vor fi la fel de mari precum cei cultivati direct in solul din gradina, dar cel putin vei avea propria recolta de legume si vei sti exact in ce conditii au fost crescute.

Si ardeiul iute se preteaza la cultivarea pe balcon, mai ales ca nu are nevoie de un ghiveci prea mare si ocupa un spatiu restrans in balcon. Este bine sa nu asezi ghivecele cu ardei gras langa ghivecele cu ardei iuti sau sa plantezi ardeii impreuna, deoarece risti ca aroma iute sa cuprinda intreaga cultura.


Spanac

Plin de vitamine si minerale, spanacul este o leguma excelenta pentru gradina din balcon. Ai nevoie de ghivece medii, pamant de gradina si putina substanta fertilizanta, pentru a accelera germinarea si cresterea frunzelor. Cel mai gustos spanac este cel recoltat cand frunzele sunt tinere. Pe masura ce imbatranesc, frunzele de spanac isi pierd din aroma si devin usor iuti.


Rosii

In mod normal, rosiile au nevoie de un spatiu extins pentru a se putea dezvolta. Cum balconul nu iti permite sa ocupi spatiul doar cu ghivecele cu rosii, cel mai bine ar fi sa alegi seminte de soiuri pitice. Acestea pot fi cumparate din magazinele de bricolaj. Avantajul lor este ca nu cresc mai mult de 50-60 de centimetri. In schimb, iti ofera rosii proaspete si gustoase.

Pe langa legume, in gradina din balcon mai poti cultiva si ierburi aromatice, de la cimbru si rozmarin, pana la patrunjel si tarhon.

Sursa foto: idylliccity.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului