Legume

#legume #gradina #sanatate de fier

Gradina sanatatii de fier: de ce este bine sa cultivi legume crucifere?

Legumele crucifere sunt un adevarat izvor de sanatate. In magazine gasesti din plin astfel de legume, insa de cele mai multe ori ele ajung in ladite dupa ce sunt stropite cu tot felul de pesticide si substante care le grabesc cresterea. O cultura proprie de legume crucifere este mult mai benefica pentru sanatate si te ajuta sa stii exact ce mananci.


Care sunt legumele crucifere

Legumele crucifere fac parte din familia Brassicaceae. Denumirea provine de la dispunerea florilor in forma de cruce. Familia brasicaceelor cuprinde peste 300 de genuri si peste 3500 de specii. Cele mai cunoscute legume crucifere, pe care le poti cultiva in propria gradina, sunt varza, ridichea, hreanul, rapita, napul, conopida, broccoli, rucola, varza de Bruxelles, kale si gulia.


Beneficiile legumelor crucifere

Legumele crucifere se numara printre cele mai sanatoase alimente din lume. Toate legumele au un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului.

Numeroase studii arata ca legumele crucifere sunt eficiente in prevenirea unor boli grave, cum este cancerul, dar si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorita continutului ridicat de substante benefice pentru organism, legumele crucifere intaresc sistemul imunitar si imbunatatesc functiile creierului.


Conditii pentru cultivarea legumelor crucifere

Conform specialistilor, toate legumele crucifere au aceleasi nevoi de crestere. Pentru a da rod bun, legumele crucifere ar trebui plantate intr-un sol usor nisipos, bogat in substante nutritive si bine drenat. Cruciferele au nevoie in permanenta de un sol umed, de aceea in timpul verilor secetoase trebuie sa le uzi zilnic sau o data la 2 zile, in functie de cat de repede se usuca pamantul.

Legumele crucifere se dezvolta excelent atunci cand au parte de soare din plin. In acest context, este recomandat sa le cultivi intr-un spatiu in care sa beneficieze cel putin jumatate de zi de lumina soarelului.

Specialistii spun ca legumele crucifere s-au adaptat in timp la conditiile de mediu si au devenit mai rezistente. Cruciferele se dezvolta excelent la o temperatura de 25 de grade Celsius, dar pot suporta si temperaturi mai mari. Cat despre cele mai scazute temperaturi pe care le pot suporta cruciferele, acestea se incadreaza intre -2 si -4 grade Celsius.


Boli si daunatori ai cruciferelor

Legumele crucifere reprezinta o atractie incredibila pentru daunatori, dar nu sunt ferite nici de boli. Printre cele mai comune afectiuni care pot aparea la crucifere se numara putregaiul negru, hernia radacinoaselor la crucifere, mana cruciferelor, ofilirea fuzariana a cruciferelor, virusul mozaicului conopidei, albumeala cruciferelor, patarea bacteriana a frunzelor si putregaiul umed al cruciferelor.

Este bine sa stii ca legumele crucifere trebuie sa fie stropite impotriva daunatorilor. Printre cei mai periculosi daunatori se numara puricii, afidele, musca verzei, fluturele alb al verzei, viespea rapitei, plosnitele verzei, paduchele cenusiu, gargaritele radacinilor si buha.

Sursa foto: drliesa.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului