Legume

#utilizare #grau #cereale #cultivare

Grau

Graul comun (Triticum aestivum) este cea mai cultivata cereala paioasa din lume si un element indispensabil in alimentatia a miliarde de oameni.


Cultivat in mai multe varietati, graul face parte din familia Gramineae (Poaceae), iar cultivarea lui bazata pe varietati salbatice a inceput acum aproximativ 9.000 ani.

Originar din Asia de Sud-Vest, graul este una dintre plantele care a suferit cele mai multe mutatii genetice in urma cultivarii intense si a crearii unor soiuri noi.

Cei mai mari producatori de grau la nivel mondial sunt China (91,3 milioane de tone anual), India (72 milioane de tone) si S.U.A. (58,8 milioane de tone). Graul este a doua cultura alimentara mondiala, depasita doar de cultura porumbului. Boabele sunt folosite in panificatie, iar tulpinile sunt folosite la producerea celulozei, dar sunt si un furaj important.

 

Aspect


Cu un sistem radicular dezvoltat, graul manifesta o tendinta deosebita de infratire (ramificarea tulpinii chiar de la baza) fata de alte cereale.

Tulpinile au pana la 7 internoduri si ajung la o inaltime de aproximativ 90-120 cm. La maturizare, dupa aparitia spicului, graul infloreste timp de cateva zile.

Spicul de grau poate avea intre 15 si 50 de boabe, cu o greutate variabila, ce variaza de obicei in jurul unui gram.


Cultivare


In Romania, zonele cele mai potrivite pentru cultura graului sunt Campia Dunarii, Campia Transilvaniei , Campia de Vest si zona de Nord-Est a Moldovei.

Graul de toamna rezista la temperaturi foarte scazute pe timpul iernii, daca a fost plantat din timp, astfel incat sa treaca de la perioada vegetativa la cea generativa inainte de inghet. Cerintele graului legate de umiditate cresc primavara, iar seceta poate afecta productia finala.

Graul creste cel mai bine in soluri permeabile, cum sunt cele lutoase si lutoargiloase, cu pH intre 6 si 7,5, solurile recomandate fiind cernoziomurile si cele brun roscate.

Aratura este obligatorie cu doua saptamani inainte de semanat, iar ingrasamantul natural preferat este gunoiul de grajd.


Utilizarea in bucatarie


Faina obtinuta din boabele de grau este cea mai folosita in panificatie, fie sub forma alba fie integrala (ce include taratele). De la produse de panificatie pana la gris, paste fainoase, biscuiti si deserturi, graul a influentat puternic dezvoltarea traditiilor culinare moderne in Europa.

Graul este cereala paioasa cu cel mai ridicat continut de gluten , amestec de proteine de origine vegatala indispensabil procesului de crestere al aluatului. Dezvoltarea varietatilor de grau cu continut ridicat de gluten au facut din aceasta cereala si o sursa importanta de proteine, alaturi de carbohidrati.


Utilizarea in medicina


Taratele de grau, dar si graul incoltit, sunt folosite de sute de ani in tratamentul naturist al unor boli. In timp ce graul incoltit este folosit pentru bolile sangelui, germenii de grau sunt folositi pentru detoxifierea ficatului si pentru stimularea glandei tiroide.

Graul are calitati mineralizante, diuretice, tonice si antiimflamatorii. Este folosit si in tratamentul bolilor renale, gastrointestinale si a celor cardiace.


Sursa foto: Colours-of-joy.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare