Legume

#legume #rosii #castraveti #gradina de legume

Lucrari de ingrijire in gradina de legume

Productia legumelor depinde foarte mult de atentia pe care o acorzi solului. Pregatirea solului inainte de plantarea legumelor este o etapa importanta insa nu este suficienta pentru o productie reusita. Principalele lucrari de ingrijire care se aplica de la semanat pana la recoltate sunt:


1 Completarea golulilor


Aceasta operatiune se face, la nevoie, la 4-6 zile dupa plantare .


2 Distrugerea crustei


Crustele se formeaza frecvent datorita udarilor repetate care se aplica dar si precipitatiilor.

Crusta impiedica pierderea apei si favorizeaza cresterea buruienilor. De aceea, in caz ca apare, trebuie indepartata manual, cu o sapa.
 

3 Afanarea


Afanarea solului este foarte importanta pentru gradina ta de legume.

Este recomandat sa prasesti de mai multe ori solul in perioada de vegetatie pentru a inlatura buruienile ce repreezinta un concurent important al plantelor cultivate.


4 Raritul


Este bine sa elimini surplusul de plante pentru ca altfel acestea se stanjenesc reciproc iar productia se diminueaza.

Raritul consta in smulgerea de pe randuri a unor plante astfel incat sa se asigure distanta potrivita intre plantele ramase.


5 Musuroitul


Aceasta operatiune se aplica doar la unele specii de legume (rosii, castraveti , varza) pentru a favoriza formarea de radacini alternative.


6 Aracitul


Unele specii de legume ca rosiile, vinetele, castravetii nu se pot sustine singure.

Ele au nevoie de araci din lemn sau spalier de sarma pentru a se dezvolta armonios. Prin aceasta masura florile si fructele au mai multa lumina la dispozitie si se dezvolta mai frumos.


7 Copilitul


Se refera la operatiunea de eliminare a lastarilor secundari pentru a stimula obtinerea unei productii timpurii.

Copilitul este o lucrare obligatorie la rosii.
 

8 Carnitul


Carnitul se refera la indepartarea varfurilor plantelor (rosii, castraveti) pentru a opri cresterea in lungime.

Prin aceasta operatiune se asigura grabirea cresterii si maturizarii fructelor existente pe planta.


9 Ciupitul


Consta in scurtarea tulpinii si a ramificatiilor la unele plante (castraveti) cu scopul de a forma lastari de ordin superior a caror proportie de flori, respectiv fructe, este mai mare.

  •   2011-05-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii