Patrunjelul (Petroselinum) este o planta bianuala care face parte din familia Apiaceae. Patrunjelul este intens folosit in arta culinara si totodata este o buna planta medicinala . Acesta este comun in Europa, America si Orientul Mijlociu.

 

Descriere

 

Patrunjelul creste in tufe de dimensiuni mici. Tulpinile acestuia sunt subtiri si inalte de culoare verde deschis.
Doua specii diferite de patrunjel sunt folosite in scop culinar: P. Cispum, care are frunzele ondulate si P. Neapolitanum, o specie provenita din Italia, care are frunzele drepte. P. Cispum este folosit in special perntru ornarea mancarurilor, datorita aspectului placut.
 

O alta parte comestibila a patunjelului este radacina. Petroselinum crispum var. tuberosum este o specie de patrunjel plantat special pentru radacina sa, care este mult mai voluminoasa decat cea a speciilor de patrunjel enumerate mai sus. Radacina patrunjelului este alba si asemanatoare ca aspect cu cea a pastarnacului.

Florile cresc in buchetele, sunt mici si au petale de culoare alba.

 

Cultivare

 

Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate. Acesta trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit. Pentru a se dezvolta corespunzator patrunjelul are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30oC.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va foma o tufa bogata si va inflori.

Patrunjelul este plantat de unii gradinari alaturi de alte plante leguminoase pentru a le proteja de anumiti daunatori. Patrunjelul atrage anumite insecte precum fluturi, viespi si muste de gradina. De exemplu, acesta este util pentru a proteja rosiile de viespi si de anumiti fluturi care isi lasa larvele pe planta de rosii.

 

Utilizare

 

Patrunjelul este intens folosit in scop culinar. In Europa Centrala, Europa de Est si Vestul Asiei, multe feluri de mancare sunt servite cu funze de patrunjel tocate fin si presarate peste mancare. Patrunjelul verde mai este folosit adesea pentru garnisirea preparatelor servite la restaurant.

Aroma proaspata si unica a patrunjelului se potriveste foarte bine impreuna cu orez, cartofii fierti, peste, pui, miel si gasca.

In Sudul si Centrul Europei patrunjelul poate fi gasit in „buchet” impreuna cu alte plante aromate. Astfel patrunjelul verde poate fi gasit alaturi de busuioc, sorbestrea, asmatui, rozmarin, boabe de piper, cimbru si tarhon. Radacina de patrunjel poate fi gasita impreuna cu morcov, telina (atat frunze cat si radacina), praz, ceapa, pastarnac (radacina). Aceste buchete sunt folosite in special pentru a da aroma supelor, sosurilor si bulionurilor.

Radacina de patrunjel este foarte apreciata in Europa Centrala si Europa de Est. In aceste zone este folosita intens la prepararea diverselor supe, fripturilor si salatelor. Radacina proaspata de patrunjel, tocata , este folosita la prepararea supelor de pui, salatelor, sandvisurilor cu pateu sau cu diverse carnuri.

 

Medicina

 

  • Ceaiul din frunze de patrunjel poate fi folosit pentru clisma.
  • Chinezii si germanii recomanda ceaiul de patrunjel pentru a controla greutatea corporala si presiunea arteriala.
  • Pentru a reduce mancarimile provocate de muscaturile de tantari, striveste 2-3 frunze si aplica zeama obtinuta pe rana.
  • Pentru a combate respiratia urat mirositoare poti manca cateva frunze proasete de patrunjel. Se spune ca acesta poate elimina pana si respiratia urat mirositoare in urma consumarii usturoiului.
  • De asemenea, s-a demostrat ca patrunjelul ajuta la intarirea sitemului imunitar si are proprietati antialergice.
  • Persoanelor care vor sa acumuleze cateva kilograme in plus li se recomanda sa manance cu 30 de minute inainte de ora mesei cateva frunze de patrunjel, acesta avand rolul de a creste pofta de mancare.
  • Zeama obtinuta din fierberea radacinei de patrunjel este benefica pentru eliminarea nisipului de la rinichi. De asemenea, uleiurile esentiale extrase din patrunjel sunt benefice pentru buna functionare a rinichilor.
  •   2010-08-05
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii