Semanatul legumelor de gradina se realizeaza de cele mai multe ori manual. Perioada de semanat a legumelor depinde de cerintele specifice fata de temperatura dar si de perioada in care vrei sa recoltezi productia. Este foarte important sa respecti perioada optima de semanara a legumelor pentru ca de aceasta depinde in mare masura productia. Iata care sunt perioadele ideale pentru semanarea diverselor legume:


1 Primavara


Primavara devreme, cand in sol se realizeaza temperaturi de pana la 6o-7o C se poate planta: mazare, morcov, patrunjel, marar, pastarnac, ridichi de luna, ceapa din samanta sau arpagic .

Cand temperatura este de 7o-10o C se pot planta alte legume cu cerinte scazute fata de caldura ca sfecla rosie, salata, ridichile de vara, fasolea, varza pentru cultura timpurie.

Primavara mai tarziu, dupa ce a trecut pericolul brumelor si temperaturile sunt cuprinse intre 10o-14o C se pot planta rosiile, ardeii, vinetele, castravetii timpurii, pepenii, dovleceii.


2 Vara


La inceputul verii (iunie-iulie) se planteaza legumele care urmeaza sa fie recoltate in toamna ca varza, conopida, morcovi, castraveti si fasole pentru toamna, ridichi de iarna.

La sfarsitul verii, in luna august poti planta salata, spanac si ridichi de luna pentru consum de toamna.


3 Toamna


La inceputul toamnei (septembrie-octombrie) se planteaza salata, spanac, ceapa si usturoi verde pentru consum timpuriu de primavara.

La sfarsitul lunii noiembrie poti planta patrunjel, pastarac, ceapa ce ierneaza sub forma de samanta.


Adancimea de semanat se apreciaza dupa adancimea semintelor. Semintele mici (salata, ceapa, patrunjel) se seamana la 1-2 cm adancime, cele mijlocii (ardei, spanac, castraveti) la 2-3 cm, cele mari (pepeni, mazare, fasole) la 3-5 cm.
  •   2011-05-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din legume

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii