Legume

#legume #buruieni #legume de toamna #recolta de toamna

Prelungeste recolta legumelor toamna

Sosirea toamnei inseamna pentru multi gradinari finalul eforturilor sezoniere. Racirea vremii nu inseamna insa si sfarsitul gradinei tale de legume. Afla cum sa prelungesti recolta legumelor toamna.



Daca vrei sa te asiguri ca legumele tale au produs recolta maxima in acest sezon, aplica cateva sfaturi simple in gradina ta si bucura-te de o recolta cat mai mare, si dupa racirea vremii.


Extinde sezonul


Pentru legume, sfarsitul sezonului nu este marcat doar de racirea vremii. Daca renunti sa mai culegi roadele gradinile tale, plantele se vor opri pana anul viitor. Multe legume de gradina, ca dovlecelul, fasolea, ardeiul si vanata, inceteaza productia daca tu ai terminat de recoltat si lasi legumele sa se coaca complet si sa se usuce pe planta.

Chiar daca vremea s-a racit, ai la dispozitie o solutie simpla pentru a mai oferi plantelor tale cateva saptamani pentru a rodi cat mai mult. Poti lupta cu temperaturile scazute pe timpul noptii acoperindu-ti plantele cu o folie protectoare speciala care sa le tina de cald. Daca plantele au nevoie sa fie polenizate, indeparteaza folia pe timpul zilei.


Asigura-te ca plantele au tot ce le trebuie


Pentru a putea continua sa te bucuri de o recolta prelungita, nu trebuie sa uiti de toate lucrurile necesare plantelor tale pentru a produce flori si fructe.

Uda in mod regulat gradina de legume , ca in timpul primaverii sau al verii. Daca nu au suficienta apa, plantele tale vor renunta la florile deja fertilizate si se vor concentra asupra supravietuirii.

Poti oferii si hrana la inceputul toamnei plantelor din gradina, insa evita ingrasamintele cu prea mult sodiu. Acestea ajuta planta sa produca frunze, dar nu ai niciun efect asupra florilor si fructelor.

Asigura-te ca plantele tale au si destul soare. De multe ori, copacii din gradina ta dezvolta un frunzis care rapeste soarele legumelor, lasandu-le vulnerabile daunatorilor si bolilor.


Acorda mai multa atentie detaliilor


Supravegheaza cu atentie plantele tale zi de zi, pentru a elimina orice problema chiar atunci cand apare. Buruienile pot ataca gradina ta de legume si toamna, iar prezenta lor inseamna substante nutritive pierdute pentru plantele tale.

Fii atent si la bolile care pot ataca plantele si verifica partea inferioara a frunzelor pentru semne de ciuperci. Daca situatia scapa de sub control si plantele din gradina ta de legume pierd multe frunze, nu vor mai rodi.


Adopta cultura de sezon rece


Unele legume se descurca mai bine toamna decat altele. Pentru a recolta rodul lor cat mai tarziu toamna, planteaza legume care fac fata unui sezon prelungit.

Mazarea, spanacul si broccoli sunt printre legumele care pot oferi doua recolte intr-un an in climatul din Romania. Varza, conopida, salata, ceapa, prazul si ceapa sunt alte legume care iti pot oferi o recolta si tomna.

A doua recolta a acestor plante este insa mai vulnerabila la degradare decat prima. Este recomandat ca a doua recolta a legumelor din gradina ta sa fie pastrata la frigider sau folosita pentru conserve cat mai rapid.


Sursa foto: Homemadevalentinesdaygiftideas.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare