Legume

#legume #sfecla rosie #sfecla

Sfecla rosie

Stiai ca sfecla rosie este recomandata pentru consum in sezonul rece pentru prevenirea scaderii imunitatii? Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie (Beta vulgaris) este o specie alimentara nutritiva ce prezinta proprietati antioxidante remarcabile. Cozile verzi de sfecla rosie au si ele proprietati nutritive, fiind bogate in calciu, beta-caroten si fier.



Descriere


Sfecla rosie este o planta bienala de cultura care apartine familiei Chenopodiaceae.

In primul an de la cultivare , sfecla rosie dezvolta o radacina groasa si carnoasa si un buchet de frunze mari, de culoare verde inchis.

In al doilea an de la cultivare planta dezvolta o tulpina florifera, ramificata care poarta frunze romboidale si flori mici asezate in glomerule, de culoare verde.


Cultivare


Sfecla rosie se seamana in lunile martie-aprilie, dupa ce temperatura din sol atinge 5-8oC. Soiurile timpurii si semitimpurii se pot semana pana la mijlocul lunii iulie.

Planta are cerinte moderate fata de umiditate dar in cursul germinatiei si ingrosarii radacinilor umiditatea trebuie sa fie mai ridicata. Prefera solurile mijlocii spre compacte, luto-nisipoase.

Ingrijirea culturii consta in prasile repetate (3-4). La a doua prasila este recomandat sa se faca si raritul plantelor, la o distant de 12-14 cm pe rand.

Recoltarea are loc toamna, dupa primele brume, inainte de inghet. Soiurile cu radacina sferică se smulg usor cu mana. Sfecla se pastreaza foarte bine in pivnite sau depozite specializate, la o temperatura de 0-1oC si umiditatea de 80-90%.


Proprietati terapeutice


Sfecla rosie este bogata in vitaminele A, B, C, PP si contine potasiu, fier, calciu, proteine, hidrati de carbon, zaharuri, glutamina.
Este recomandata in viroze pentru cresterea imunitatii, in anemii, nevroze, cancer. Totodara, planta regleaza functiile hepatice, fiind usor digerabila.

Avand un continut ridicat de zaharuri si glutamine, sfecla rosie este contraindicata in diabet.

Introdu sfecla in alimentatia zilnica si vei mentine nivelul de colesterol in limitele normale, protejandu-te de hipertensiunea sanguina.

De asemenea, sfecla rosie previne o serie de boli precum Alzheimer sau dementa.


Proprietati culinare


Deoarece sfecla nu contine grasime este recomandata pentru mentinerea siluetei.

Sfecla rosie se poate consuma fiarta, coapta, pasata, la gratar sau sub forma de suc. Se foloseste la salate si muraturi dar si ca ingredient principal pentru unele tipuri de ciorbe.

Salata de sfecla rosie cu hrean este folosita adesea in tara noastra ca garnitura pentru friptura de porc.

In timpul proceselor culinare proprietatile sfeclei raman aproape neschimbate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare