Legume

#legume #gradina de legume #sparanghel #cultivare sparanghel

Sparanghelul, o leguma exotica usor de cultivat

Pentru cultivarea asparagusului va trebui sa dai dovada de multa rabdare. Asta pentru ca rezultatele nu le vei vedea din primul an. Dar intrucat planta se va dovedi mai apoi productiva pentru cel putin doua decenii, merita efortul de a investi in ea.

Asparagusul, cunoscut la noi si drept sparanghel, este o planta cu bulbi care rasare in fiecare primavara. Cu toate acestea va trebui sa astepti o perioada de trei ani pentru a te bucura de prima recolta. Planta este diferentiata sexual, plantele female producand si fructe. Recolta de fructe de sparanghel este mai buna intr-un climat mai rece. Dupa culegerea primei recolte, sparanghelul din gradina ta poate produce necontenit pentru 20 de ani.

Rasaduri inaltate

Sursa foto: lostgardensofheligan.blogspot.com

Sparanghelul nu este o planta care sa tolereze umezeala excesiva. Poti risca sa il plantezi la nivelul solului, dar varianta cea mai sigura ramane plantarea in rasaduri inaltate. Plantarea semintelor se face primavara, dupa ce temperatura solului atinge valori de peste 10 grade. Inceputul lunii aprilie este considerat perfect. Bulbii puietilor de sparanghel de un an se vor transplanta ulterior in rasadurile amenajate pe portiunile nordice si vestice din gradina, unde caldura din timpul zilei nu este foarte puternica. Abia din al treilea an, sparanghelul iti va oferi deliciosii lastari.

Pregatirea solului

Solul in care transplantezi bulbii puietilor de sparanghel va trebui sapat si curatat de resturile de buruieni. Adauga compost, gunoi de grajd sau amestecuri de sol pentru a imbogati calitatile nutritive ale acestuia. Pentru plantarea puietilor se sapa santuri de 12 centimetri latime si de 15 centimetri adancime. Din 40 in 40 de centimetri se ridica movile de pamant in care se planteaza puietii de asparagus. Peste acestea se aseaza pamant si apoi se uda din belsug.

Acopera treptat cu sol

Sursa foto: newprairiekitchen.com

Pe masura ce tulpina plantei se dezvolta poti acoperi treptat santul in care ai plantat puietii de sparanghel, avand grija ca sa lasi o portiune de tulpina de cativa centimetri mereu deasupra solului. Dupa ce santul s-a umplut va trebui sa asezi un strat de mulci si sa uzi constant rasadul. In toamna trebuie sa elimini partile moarte ale plantei si sa acoperi partial cu un strat de compost cultura. Anul urmator poti incepe sa recoltezi lastarii de sparanghel incepand cu luna mai si apoi o a doua recolta la sfarsitul lui august si in septembrie.

Sursa foto: villagegreennetwork.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare