Legume

#recoltare rosii #udare rosii #plantare rasaduri #seminte rosii #ingrijire legume #plantare legume #plantare rosii #ingrijire rosii #tomate #rosii #legume

Totul despre plantarea si ingrijirea rosiilor. De la rasaduri la culegere

Rosiile sunt cele mai populare legume, ce se ragasesc in toate gradinile. Sunt insa plante sesibile ce au nevoie de atentie si ingrijiri speciale, inca de la plantarea primelor seminte, insa roadele acestora merita orice efort. Iata tot ce trebuie sa stii despre plantarea si ingrijirea rosiilor.

Perioada de plantare a rasadurilor de rosii

Semintele de rosii pot fi plantate incepand cu jumatatea lunii februarie, pentru a fi apoi plantate in sere. Cei care nu au sere, pot incepe plantarea rosiilor, in rasadnite, la jumatatea lunii martie. Acestea se planteaza esalonat, din doua in doua saptamani pentru a obtine o recolta bogata pana toamna tarziu. Ultimele rasaduri pot fi plantate la jumtatea lunii mai.

Plantarea semintelor pentru obtinerea rasadurilor de rosii

Plantarea rasadurilor de rosii se face in interior, unde temepratura se incadreaza intre 20-25 de grade Celsius. Plantarea se face in ladite cu pamant amestecat cu nisip si turba. La doua parti de pamant de gradina adauga o parte nisip si o parte turba. Amesteca foarte bine.

Atentie! Asigura-te ca laditele au gauri de scurgere a apei in exces.

Niveleaza solul si realizeaza brazde de aproximativ un centimetru adancime. Planteaza semintele de la un capat la altul si acopera cu pamant. Uda solul bine, insa nu in exces. Intre randuri lasa o distanta de aproximativ 4-5 centimetri.

Pe masura ce rosiile rasar, acestea vor trebui rarite, indepartand plantele mici, care nu cresc suficient sau care nu sunt sanatoase.

Rasadurile trebuie amplasate intr-o incapere luminoasa, in dreptul ferestrei. Daca nu le poti asigura lumina directa, foloseste un neon special care sa le ofere lumina de care au nevoie pentru a creste.

Transplantarea rasadurilor de rosii

Pe masura ce cresc, rasadurile de rosii trebuie mutate in containere speciale, pentru a avea loc sa se dezvolte. Acest lucru se face la 30 de zile de la plantare, cand rosiile au deja cateva frunze. Rosiile se scor usor din rasadnite, fara a le afecta radacinile si se muta in rasadnite mai mari, la distanta de 7-8 cm intre plante. Cei care au sere, le pot muta in sere, direct in pamant.

Uda periodic rasadurile pentru a creste suficient, astfel incat in aprilie sa poata fi mutate in gradina. Acestea trebuie tineute in continare la o temperatura de 15-20 de grade Celsius si au nevoie de multa lumina.

Plantarea rasadurilor de rosii in gradina

Rosiile se planteaza in gradina, spre finalul lunii aprilie, cand temperaturile nu mai scad sub 18 grade Celsius la amiaza. Plantarea rosiilor se face la o distanta de 50-70 cm intre plante si 100 cm intre randuri.

Se sapa gropi adanci pentru fiecare rosie in parte. Specialistii recomanda ca plantele sa fie introduse in sol lana la jumatatea tulpinii, deoarece in acest mod, tulpina ingropata va dezvolta la randul ei radacini, iar un numar mai mare de radacini va asigura plantei o cantitate mult mai mare de nutrienti. Imediat dupa plantare uda foarte bine solul.

Luminozitate

Rosiile au nevoie de mult soare. Asigura-te asadar, ca le plantezi intr-un loc insorit al gradinii, unde se pot bucura de lumina din belsug. Rosiile au nevoie de cel putin 8 ore pe zi de soare direct.

Udarea rosiilor

Udarea rosiilor se face periodic intre 9-12 zile, in functie de anotimp. In anotimpurile ploioase, udarile pot fi rarite. Plantele trebuiesc udate numai in momentul in care solul se usuca. Udarea se face, dupa ce, in prealabil solul a fost curatat de plantele invazice.

Este recomandat ca udarea rosiilor sa se faca seara, la apus, sau dimineata foarte devreme, inainte de rasarit.

Atentie! Udarea rosiilor se face la radacina. Apa nu se aplica si pe tulpina sau pe frunze, deoarece se pot mana. Totdata, expertii recomanda ca udarea rosiilor sa se faca cu apa la temepratura solului si nu apa rece.

Curatarea solului

Curata in permanenta solul de buruieni, deoarece acestea consuma o mare parte din apa si substantele necesare rosiilor. Solul are nevoie si de una, doua sapari pe luna, pentru a-l afana, dar si pentru a distruge plantele invazive.

Boli si daunatori

Rosiile pot fi afectare de boli si daunatori precum: mana, patarea alba, patarea cafenie, patarea bruna a frunzelor, alternarioza, fainarea, putregaiul negru, musculita alba, paduchele solanaceelor, paduchele verde, etc. Pentru combaterea acestor agenti de daunare se pot folosi fungicide de contact si fungicide sistemice, ce pot fi cumparate din magazinele de specialitate.

Este indicat ca pe langa plantele de rosii sa plantezi busuioc, cimbru sau menta. Acestea tin la distanta multi dintre daunatori.

Recoltarea rosiilor

In functie de soiul de rosii plantate, primele fructele pot fi culese la 3, 4 sau chiar 5 luni de la rasadire. Recoltarea se face pe masura ce fructele se coc, in general o data la doua zile, cand fructele au o culoare de un rosu intens.

Atentie! Fructele verzi sau partial coapte pot fi recoltate in cazul in care sunt prea grele si risca sa rupa tulpina. Acestea se asaza ulterior pe un raft, in lumina directa a razelor soarelui. In cateva zile rosiile se vor coace.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare