Legume

#rosii #legume #rasad #plantare

6 secrete ale ingrijirii rosiilor

Cea mai populara leguma din gradina oricarui este rosia. Ba chiar aceasta a devenit mandria gradinarilor, deoarece este o leguma sensibila, dar foarte sanatoasa si gustoasa. Exista o varietate mare de soiuri de rosii ce pot fi cultivate si crescute de gradinarii amatori, secretul constand in respectarea cerintelor fiecarui tip de rosie in parte. Astfel, alegerea se va face in functie de marime, culoare, forma sau gust. Iata totusi cateva secrete:


1 Rosiile prefera un sol sanatos si hranitor, incarcat cu nutrienti organici. De asemenea, o alta caracteristica a solului ar trebui sa fie permeabilitatea acestuia si capacitatea lui de aerisire.

2 Nu planta niciodata rasadurile prea devreme, deoarece ai de-a face cu o planta iubitoare de caldura. Acesta este motivul pentru care se folosesc rasaduri , astfel incat o buna parte din dezvoltarea plantei se realizeaza in interior sau in sere, la temperaturi ridicate .

3 Inainte de plantare, alege o zona cu o expunere cat mai mare la soare. Rosiile au nevoie de cel putin 8 ore pe zi de soare direct.

4 Atunci cand plantezi rasadurile in gradina este bine sa acorzi o atentie deosebita adancimii gropii de plantare. Specialistii recomanda ca planta sa fie introdusa in pamant pana la jumatatea tulpinii, nu doar pana la baza radacinii. De ce ? Deoarece astfel, tulpina ingropata va dezvolta la randul ei radacini, iar un numar mai mare de radacini va asigura plantei o cantitate mult mai mare de nutrienti.

5 Un alt secret al plantarii rosiilor este distanta lasata intre tulpini. Este foarte important sa le permiti acestora sa creasca in voie, sa respire si sa se dezvolte. Astfel, este indicat sa lasi o distanta de cel putin 1 m intre firele de rasad atunci cand le plantezi.

6 Pentru o recolta cat mai bogata este bine sa adaugi si un strat de ingrasamant de frunze. Avantajul acestuia este dat de faptul ca este foarte bogat in substante nutritive si tototdata pastreaza umezeala solului, aspect esential in dezvoltarea fructului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului