Legume

#ingrijire dovlecei #crestere dovlecei # tipuri de dovlecei #dovlecei

8 tipuri de dovlecei despre care nu stiai ca exista

Dovleceii sunt legumele sanatoase pe care le consumam pe tot parcusul verii si deja ne-am obisnuit cu cateva specii pe care le gasim, in orice moment, in piete si magazine. Pe langa tipurile de dovlecei pe care le-ai consumat pana acum, exista si cateva specii despre care nici nu stiai probabil ca exista. Unele dintre acestea sunt usor de procurat, pe unele le poti planta chiar la tine in gradina, iar pe altele poate vei avea ocazia sa le incerci in vacantele din alte colturi ale lumii.

Chiar daca cele mai multe tipuri de dovlecei sunt asemanatoare, pe alocuri pot diferi la gust, aroma, forma si la preparatele culinare in care sunt folosite.

1. Dovlecelul Pattypan

Sursa foto: modernfarmer.com

Dovlecelul Pattypan mai este numit si dovlecelul UFO si se gaseste intr-o mare varietate de culori si marimi. Ca forma, dovlecelul Pattypan arata precum o farfurie zburatoare. Acest tip de dovlecel este mai tare decat alte soiuri care se fac vara, ceea ce presupune un timp mai lung pentru preparare.

2. Dovlecelul Crookneck

Sursa foto: modernfarmer.com

Dovlecelul Crookneck este mai bombat in partea de jos si subtire si curbat in partea de sus. De obicei, dovlecelul Crookneck se gaseste in culoarea galbena, dar nu toti dovleceii de acest tip sunt la fel. Unii dintre acestia sunt moi la fel ca zucchini, altii au o textura moale.

3. Dovlecelul Zephyr

Sursa foto: modernfarmer.com

Dovlecelul Zephyr este usor de recunoscut datorita faptului ca are doua culori: verde deschis la baza si galben la varf. Dovlecelul Zephyr are o textura tare, ceea ce il face ideal pentru preparatele care necesita mult timp de preparare.

4. Zucchini rotund

Sursa foto: modernfarmer.com

Acesti zucchini rotunzi pot fi verde inchis, verde deschis sau galbeni. Ca gust si textura, acest tip de dovlecei seamana foarte bine cu zucchini obisnuiti, doar ca au forma rotunda. Zucchini rotunzi sunt ideali pentru umplut: taie partea de sus si cu o lingurita scoate tot miezul, apoi poti umple dovlecelul cu compozitia dorita.

5. Dovlecel Ronde de Nice

Sursa foto: modernfarmer.com

Ronde de Nice sau Gourmet Globe este un dovlecel rotund de culoare verde deschis, care provinde din Franta. Acest tip de dovlecel este mai dulce decat zucchini rotund, iar pretul acestuia este mai ridicat decat al altor tipuri de dovlecei.

6. Dovlecelul Tinda

Sursa foto: modernfarmer.com

Dovlecelul Tinda este un soi destul de ciudat: verde pal, perfect neted si rotund, asemenea unei rosii. Dovlecelul Tinda nu seamana prea tare cu zucchini sau cu alt tip de dovlecel, insa este fructul imatur al unei plante din familia dovleceilor. In interior este alb si cremos, o varietate usoara si cu adevarat delicioasa pe care ar trebui sa o incerci daca ai ocazia.

7. Dovlecelul Luffa

Sursa foto: modernfarmer.com

Dovlecelul Luffa este o varietate bizara care atunci cand ajunge la maturitate se transforma in lufa. Atunci cand se usuca, coaja crapa, iar in interior arata asemenea unui burete pe care il poti folosi pentru a te spala. Cand sunt inca tineri, dovleceii Luffa sunt tari si au gust asemanator cu cel al unui zucchini.

8. Dovlecelul Tatuma

Sursa foto: davids-garden-seeds-and-products.com

Tatuma este o specie de dovlecel mic, originara din Mexic. De regula, dovlecelul Tatuma are forma sferica, seminte mici si coaja foarte subtire.

Sursa foto principala: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare