Legume

# legume plantate in octombrie # legume plantate toamna #culturi de toamna #octombrie #gradina #legume

Ce legume se planteaza toamna pentru recolte timpurii in anul urmator

O recolta buna pentru anul viitor se pregateste inca de pe acum. Daca vrei sa ai o gradina roditoare, luna octombrie este momentul potrivit pentru a incepe deja lucrarile de insamantare a plantelor care iti vor imbogati masa si viata.

 

Dupa o luna septembrie calda ca miezul verii in cea mai mare parte, in octombrie deja putem spune ca a venit toamna. Chiar daca ziua poate fi in continuare neobisnuit de cald, noptile devin din ce in ce mai reci, iar umezeala parca incepe sa se simta in aer chiar daca nu ploua. Mijlocul toamnei este un moment bun pentru a incepe sa pregatesti culturile de anul viitor fie in gradina, fie intr-un mic solar care le va proteja de temperaturile scazute. Solarul sau sera sunt foarte importante pentru acele plante care risca sa fie afectate de gerul iernii.

Iata noua legume care se planteaza in octombrie pentru un rod bogat in anul urmator.

Mazarea este pur si simplu delicioasa si desi multi o planteaza primavara, pentru a o recolta la inceputul verii, in iunie, ea poate fi sadita inca de pe acum. Rasplata va fi o recolta timpurie, cu conditia sa o plantati in solar sau in sera, pentru a o feri de inghet atunci cand va rasari.

Semintele de salata, in toate varietatile ei, se pot planta si ele tot acum, pentru a va putea bucura de trufandale chiar si in mijlocul iernii. Este indicat sa le plantati in sera sau solar, evident, pentru ca plantele nu vor rezista la temperaturi scazute, sau chiar in ghiveci.

Bobul sau acea fasole foarte mare, care creste si cat o jumatate de deget, poate fi plantat si el in octombrie, pentru a va bucura de o recolta timpurie in anul urmator. Daca il plantati in locuri ferite de frig, puteti face o insamantare chiar si in miezul iernii.

Semintele de conopida si broccoli se pot planta si ele inca de pe acum, pentru ca la inceputul verii sa va puteti bucura deja de ea. Pentru ca planta sa fie protejata de temperaturile scazute ale iernii, semintele se planteaza obligatoriu in solar sau in sera.

Ceapa se poate planta si ea inca de cu toamna, pentru a avea ceapa verde la primavera. Arpagicul iubeste un sol argilos, si are nevoie de umiditate pentru a incolti. Daca iarna vine mai tarziu, sunt sanse ca ceapa sa isi arate deja mustatile din pamant inainte de prima zapada, dar nu este niciun motiv de ingrijorare.

Prazul se poate planta si el in octombrie, spun specialistii, chiar daca majoritatea infiinteaza cultura primavara, iar ulterior il rasadesc. Poti pune in pamant seminte, insa cel mai sigur este sa folosesti rasaduri, care vor rezista bine la temperaturile scazute. Lasa o distanta de 15-20 de centimetri intre randuri pentru a te bucura de o recolta bogata, iar daca vrei ca prazul sa fie mai lung, planteaza-l la o adancime mai mare.

Spanacul si telina pot fi semanate cu incredere in octombrie. Chiar daca vor rasari, iar apoi va veni inghetul peste ele, sunt plante rezistente la temperature scazute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare