Legume

#ceapa #legume #bulbi #ceapa verde #arpagic

Ceapa

Stiai ca in Egiptul antic ceapa era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge in rai? Ceapa este una dintre cele mai vechi plante fiind cultivata ca plantă medicinală, condiment si ca legumă inca de acum 5.000 de ani. In vremea epidemiilor, ceapa era folosite pentru calitatile sale antiseptice .


Descriere


Exista numeroase varietati de ceapa. Cel mai des bulbii sunt carnosi, albi, galbeni sau rosii.

Tulpinile si frunzele verzi sunt drepte, goale pe dinauntru si pot atinge inaltimea de 1 m.

Planta are flori mici, in general albe sau violete, grupate in umbele globuloase.


Cultivare si ingrijire


Pentru a obtine ceapa verde primavara arpagicul se planteaza toamna tarziu sau primavara cat mai de timpuriu la 15-20 cm intre randuri si 5-10 cm pe rand. Recoltarea se poate incepe din luna aprilie cand frunzele au lungimea de 30-35 cm.

Pentru a proteja cultura pe timpul iernii de inghet este bine sa asezi un strat de gunoi paios de grajd sau frunze. Acest strat se aduna cu grebla in primavara.

Pentru cultura de toamna arpagicul se planteaza la sfarsitul lunii martie se la 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre bulbi pe rand, pe terenul pregatit corespunzator. Recoltarea se face in luna august, cand tulpinile plantei s-au inmuiat la baza si mai mult de jumatate au cazut la pamant.

Dupa recoltare ceapa se lasa sa se usuce la soare.

Dupa rasarise ceapa se praseste de circa 3-4 ori. Ingrasarea si udarea se face numai dupa primele 2 saptamani de la plantare.


Intrebuintari culinare


Ceapa poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in diverse preparate. In general se recomanda sa fie consumata cruda intrucat prepararea termica ii distruge calitatile nutritive.

Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata astfel ca este ingredient de baza pentru sosuri si supe.

Ceapa poate fi si uscata avand o aroma asemanatoare cu usturoiul. Pudra de ceapa este foarte populara in SUA si in Mexic si intra in compozitia amestecului de condimente pentru chili-con-carne.
 

Intrebuintari medicinale



Ceapa are calitati medicinale uluitoare. Este bogata in vitaminele C, E, B6, potasiu, fosfor si calciu, sodiu, fier, sulf, iod, silici. Are un numar reduis de calorii - 38 kcal la 100 g si ajuta la arderea grasimilor.

Ceapa este utilizata si in tratamentul tusei, guturaiului, afectiunile stomacului si intestinelor.

Bulbul de ceapa, pisat si copt constituia un remediu excelent contra loviturilor, arsurilor si caderii parului. Arsurile de gradul I, II sau III pot fi ameliorate prin aplicarea unei cepe taiate pe zona afectata.

Cei care o mananca sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor sau reumatismului.

Ceapa mai este eficienta si impotriva hemoroizilor, pietrelor la rinichi sau problemelor tenului. Ea ajuta si la dezinfecteaza zonelor afectate prin eliminarea bacteriilor si igienizarea lor.
 


 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului