Legume

#legume #Scorzonera #cultivare Scorzonera #ingrijire Scorzonera

Cum cultivi Scorzonera

Scorzonera este o leguma care nu se cultiva intens in gradinile din Romania pentru ca nu este atat de des pomenita precum rosiile, ardeiul sau castravetii, insa persoanele care au incercat aceasta leguma spun ca merita sa o ai in gradina.

Scorzonera hispanica este cunoscuta si sub denumirea de barba-caprei, stridia neagra, radacina sarpelui sau iarba viperei. Face parte din familia Asteraceae si este o radacinoasa.


Caracteristicile legumei Scorzonera


Scorzonera a inceput sa fie cultivata ca leguma la sfarsitul secolului al XVI-lea, inceputul secolulul al XVII-lea. Pana atunci, era folosita ca leac impotriva muscaturilor de sarpe. In prezent, scorzonera este o leguma foarte cautata, deoarece se aseamana la gust cu sparanghelul si anghinarea, dar este mult mai ieftina.

Spre deosebire de sparanghel, scorzonera este o leguma mult mai fragila si trebuie manuita cu atentie. De altfel, se recomanda utilizarea manusilor de cauciuc atunci cand se curata radacinile, deoarece sucul acestei plante este rosiatic si poate pata temporar pielea.

De la scorzonera se mananca frunzele - in special in salate si in ciorbe - si radacinile - care pot fi preparate in acelasi mod precum sparanghelul. Radacinile sunt inchise la culoare, au o nuanta aproape neagra, insa pe masura ce le cojesti descoperi o nuanta alb-galbuie asemanatoare sparanghelui alb.


Cum cultivi scorzonera


In magazinele de bricolaj, dar si in magazinele online dedicate gradinaritului, gasesti pliculete cu seminte de scorzonera. Semintele se sadesc in randuri, se acopera cu putin pamant si se uda constant astfel incat solul nici sa nu fie uscat, dar nici sa nu fie imbacsit de apa.

Cea mai buna perioada de insamantare a scorzonerei in gradina este martie-aprilie, cu conditia ca temperatura sa se incadreze constant in intervalul 16-20 de grade Celsius. Perioada de germinare a semintelor este de 14 pana la 21 de zile. Recoltarea radacinilor lungi si groase se face in luna octombrie.

Solul ideal de crestere pentru scorzonera este pamantul bogat in humus, amestecat cu nisip. In ceea ce priveste lumina soarelui, este bine sa stii ca scorzonera prefera locurile insorite. Tinerele plante, in forma de betisoare, nu au voie sa se rupa cand se replanteaza. Scrozonera are o perioada de dezvoltare lunga si de aceea trebuie sapata mai des vara.


Boli si daunatori


Deoarece la origini era o planta salbatica, scorzonera s-a adaptat conditiilor de crestere si a devenit o planta foarte rezistenta atat la canicula si inghet, cat si la boli si daunatori. In principiu, scorzonera nu este atacata de boli sau daunatori, de aceea nu este nevoie sa o stropesti cu substante chimice. Ceea ce trebuie sa faci este sa plivesti straturile, astfel incat in jurul scorzonerei sa nu fie buruieni.


Beneficii ale scorzonerei


Scorzonera este o sursa excelenta de proteine, grasimi sanatoase, potasiu, calciu, fosfor, fier, sodiu, vitamina A, vitamina B1, vitamina C, beta-caroten si magneziu. In medicina naturista, scorzonera este folosita in tratarea anumitor boli cardiovasculare si in tratarea unor boli ale tubului digestiv.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului