Legume

#broccoli gradina #crestere broccoli #plantare broccoli #broccoli

Cum plantezi broccoli in gradina

Broccoli este o leguma verde cu numeroase beneficii sanatoase. Leguma anuala, mare iubitoare de apa si soare, este o sursa importanta de vitamine si minerale, vitamina A, potasiu, acid folic, fier si fibre.

Asadar, daca faci parte dintre cei care prefera sa aiba in gradina legume sanatoase, iata cum poti obtine propria recolta de broccoli.

Cum se planteaza broccoli

Broccoli este o planta care are nevoie de soare, sol fertil si umed, usor acid. Inainte de a planta broccoli, in primavara, adauga un strat de compost in zona in care urmeaza sa fie pus. In cazul in care plantezi seminte de broccoli, tine cont ca temperatura solului sa fie de cel putin 4 grade Celsius. Semintele se planteaza la o adancine de 1,3 centimetri si la o distanta de 7 centimetri unele de altele.

Mai poti planta broccoli si din rasaduri cu 4 sau 5 frunze. Acestea se vor pune la o distanta de 30-50 de centimetri unele de altele, in gropi ceva mai adanci decat recipientul din care sunt transferate. Pastreaza o distanta intre randuri de aproximativ 90 de centimetri. Pentru a se dezvolta foarte bine, planta de broccoli are nevoie de o temperatura a aerului de 18-20 de grade Celsius.

Ingrijirea plantatiei de broccoli

Pentru a se dezvolta bine, planta de broccoli are nevoie de fertilizatori la 3 saptamani dupa ce a fost transplantata in gradina. Se va folosi un fertilizator cu un continut scazut de azot. Asigura plantelor un sol umed si apa in mod constant, mai ales in perioadele de seceta. Evita sa uzi cu apa capatanile de broccoli odata ce s-au dezvoltat, pentru ca exista riscul sa putrezeasca.

Radacinile plantei sunt destul de fragile, asadar incearca pe cat posibil sa nu le deranjezi. Inlatura buruienile cu mulci. De asemenea, mulciul va ajuta si la mentinerea unei temperaturi scazute a solului. Pentru a incuraja dezvoltarea celei de-a doua capatani pe tulpina, mentine planta hranita in mod activ si asigura-i apa necesara.

Cum se recolteaza broccoli

Broccoli se recolteaza dimineata, inainte sa fie prea cald afara, inainte ca mugurii sa se deschida.

In cazul in care observi frunze galbene, recolteaza imediat, pentru ca se strica destul de repede si risti sa nu il mai poti consuma. Taie capatanile de pe tulpina pastrand o codita de 15 centimetri. Fa o taietura inclinata pe tulpina, pentru a permite apei sa curga. Majoritatea soiurilor au lastari laterali care vor continua sa se dezvolte dupa recoltarea capatanii principale. Poti recolta dintr-o planta timp de mai multe saptamani, in unele cazuri, din primavara pana toamna, daca vara nu este caniculara.

Cum se pastreaza broccoli

Odata ce ai obtinut propria recolta de broccoli, vei dori sa te bucuri de aceasta cat mai mult timp. Broccoli sta cel mai bine in frigider, unde il poti pastra timp de 5 zile. In cazul in care il speli ianinte, ai grija sa il depozitezi in frigider doar cand este complet uscat. Broccoli poate fi oparit si pastrat in congelator o perioada mai lunga, chiar timp de un an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului