Legume

#vinete #gradina

Cum sa cultivi si ingrijesti vinetele

Vinetele se afla printre cele mai consumate legume de vara datorita gustului bun, vitaminelor pe care le contine, dar si pentru ca sunt cultivate destul de intens. Ingrijirea vinetelor in gradina nu este una dificila, iar dezvoltarea acestora se face cu usurinta. Iata cateva sfaturi despre cum se cultiva si cum se ingrijesc vinetele astfel incat sa fie cat mai frumoase, mari si gustoase.


1 Alege o zona la care soarele are acces total intreaga zi. Vinetele se dezvolta cel mai repede atunci cand sunt mangaiate de razele fierbinti ale soarelui, fara ca aceasta crestere sa fie fortata.


2 Solul trebuie sa bine unul cu o drenare usoara, foarte fertil  si bogat in materii organice. De asemenea, acesta trebuie sa aiba un pH cuprins intre 5.8 si 6.8.


3 Daca solul nu este suficient de fertil, il poti amesteca, cu doua saptamani inainte de cultivarea vinetelor, cu un amestec de gunoi de grajd si frunze uscate. De asemenea, pentru ca vinetele au nevoie de calciu pentru a se dezvolta, imprastie peste sol o cantitate moderata de var si apoi stropeste cu apa pentru ca praful sa se integreze bine.


4 Cumpara rasaduri din pietele locale si planteaza aceste rasaduri in locatia aleasa, la o distanta de aproximativ 15 centimetri.  De asemenea, rasadurile se introduc la aproximativ 30 de centimetri in sol.


5 Daca ti se pare ca nu ai adaugat suficient ingrasamant,  mai ia o cantitate mica de gunoi de grajd si imprastie-l printre rasaduri, fara sa atingi insa frunzele.


6 Uda rasadurile cu o cantitate mica de apa si lasa cel putin 5 zile intre udari in prima luna. Cand vine caldura, poti uda vinetele mai des, in functie de temperaturile de afara.


7 Completeaza golurile de pamant care se vor face in primele zile de la cultivare.


8 Pentru afanarea pamantului si pentru o recolta bogata, este necesar sa sapi pamantul din jurul vinetelor saptamanal.  Probabil ca acest lucru este cea mai mare pretentie a vinetelor, exceptad udarile regulate.


9 Ia masuri de prevenire impotriva bolilor si a daunatorilor. Printre cele mai frecvente probleme ale vinetelor se numara gandacul de Colorado si patarea frunzelor. De asemenea, putregariul cenusiu este o alta boala de care pot fi afectate vinetele. Mergi la o fitofarmacie si ia cateva produse de prevenire a acestor boli si de protejare impotriva insectelor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului