Legume

#pastrare seminte #seminte legume #seminte

Cum sa pastrezi semintele de la legumele preferate pentru a le planta anul viitor

Uneori, daca nu stii cum anume sa pastrezi semintele preferate intr-un mod sigur, poti avea supriza de a incolti, de a se strica sau de a se poleniza intre ele. Pentru a le pastra trebuie in primul rand sa pornesti de la a invata cum anume sa le culegi si sa le ingrijesti pentru ca ele sa fie varianta ta cea mai buna pentru cultura de anul viitor. Iata cum anume poti sa pastrezi semintele de la legumele preferate pentru a le planta anul ce urmeaza:

1. Rosiile si castravetii

Rosiile si castravetii au semintele ce sunt captusite cu un fel de gel, asadar acesta trebuie sa fie indepartat cu ajutorul fermentatiei. Acest proces poate sa miroasa urat, deci este bine sa fie facut intr-un spatiu bine ventilat pentru a indeparta neplacerile. Asadar, masa de seminte se striveste cu ajutorul unei linguri intr-un container rezistent la apa. Se pune apa apoi peste acea masa strivita, cat sa cuprinda toate semintele. Se lasa intr-un loc cu lumina de la soare directa. Se amesteca o data pe zi, apoi, cand semintele se lasa jos in container, se arunca apa si se spala de cateva ori. Se scot semintele si se pun la uscat, lucru care poate sa dureze si cateva saptamani.

2. Ardeii

Ardeii se taie in jumatate si se scot semintele lor din mijloc si de pe sirele din interior. Apoi se lasa la uscat pe o suprafata plana si se pastreaza pana cand este nevoie de a fi plantati.

3. Dovlecii

Dovlecii se crapa si se scot semintele lor. Se spala pentru a indeparta urmele de pulpa de leguma si apoi se lasa la uscat cat este nevoie.

4. Pepenii

In cazul pepenilor tot procesul este simplu de indeplinit. Se scot semintele si se spala foarte bine cu apa, pentru a indeparta toate micile parti de pepene care pot sa mai ramana pe ele. Se lasa la uscat pe o farfurie sau pe o suprafata intinsa.

5. Mazarea si fasolea

Se iau pastaile si se desfac, scotand toate boabele. Ele se lasa la uscat aproximativ 6 saptamani pentru a avea rezultatele dorite. Apoi se stocheaza in cosuri impletite lejer si se amesteca o data pe zi.

6. Salatele

Salata verde, ridichiile si salata chinezeasca produc seminte dupa ce planta a inflorit. Capsulele pe care le fac trebuie lasate libere sa se usuce. Cele mai uscate tind sa se inmulteasca singure, prin raspandirea semintelelor pe intreaga suprafata a pamantului in care sunt puse. Totusi, ele incep uneori sa se usuce incepand de la partea de jos spre partea de sus. Este bine sa le fie pusa o punga care sa stranga toate semintele, prinsa chiar acolo si lasata asa pana cand este nevoie sa fie scoasa. Astfel sunt protejate bine semintele care s-ar fi raspandit. Punga poate sa fie si din hartie, dar si din alte materiale prin care se poate vedea progresul si ce se intampla in interior.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare