Legume

#legume #seminte #rosii #ardei #salata #castraveti

Cum sa strangi seminte pentru primavara

Pentru a amenaja o gradina de legume reusita este foarte important sa ai seminte de calitate. Chiar daca semintele pot fi cumparate din magazinele de specialitate, este bine sa stii ca poti sa le obtii si singur. Iata cateva metode de obtinere a semintelor la principalele legume cultivate in gradina ta:

1 Rosii


In cazul in care vrei sa pastrezi seminte pentru infiintarea unei noi culturi de rosii alege cateva fructe sanatoase, bine coapte.

Tomatele se zdrobesc bine, se pun in vase cu apa pentru indepartarea resturilor de pulpa. Semintele seci vor pluti la suprafata apei astfel ca pot fi inlaturate cu usurinta. Inainte de a fi depozitate in pungi de hartie , semintele se lasa la uscat la soare timp de cateva zile.


2 Castraveti


Daca vrei sa strangi seminte pentru sezonul urmator, lasa castravetii sa se coaca timp de mai multe zile pana cand ajung la maturitate , devind mari si galbeni. Se lasa apoi castravetii la soare timp de 6-7 zile, dupa care se taie longitudinal si se extrag semintele cu ajutorul unei linguri.

Ulerior, semintele se spala si se pun in apa pentru a se desprinde de pulpa ce le inconjoara. La fel ca in cazul rosiilor, semintele care nu sunt fertile se ridica deasupra apei. Cele fertile, care raman la fundul vasului, se usuca la soare in strat subtire de 1-2 cm, cat mai repede, pentru a nu se innegri.


3 Ceapa


Daca vrei sa cultivi ceapa prin seminte, este bine sa stii ca recoltarea lor se face dimineata, pentru a nu se scutura. Se fac snopi mici din tijele de ceapa taiate si se pun la uscat, la umbra, pentru cateva zile. Dupa ce tijele s-au uscat, se scutura capsulele pentru a scoate semintele mici si de culoare neagra.

Semintele de ceapa astfel obtinute se lasa la uscat, in strat subtire si se depoziteaza ulterior in pungi de hartie. Prin plantarea deasa a acestor seminte se obtine ceapa mica, denumita si arpagic, care va constitui materia prima pentru ceapa pe care o vei obtine in anul urmator.

4 Salata verde


Pentru a obtine seminte de salata este necesar sa lasi cateva fire de salata in pamant pana cand produc o tulpina de seminte. Salata va inflori si va forma o floare asemanatoare cu cea de papadie, plina de seminte. Este bine sa stii ca semintele de salata ajung la maturitate la 25-30 de zile de la inflorire .

Dupa ce semintele ajung la maturitate, salata se taie si se depoziteaza timp de o saptamana la umbra, pentru uscare. Dupa ce s-a uscat, salata se scutura bine iar semintele obtinute se pastreaza in pungi de hartie pana la semanare .


5 Vinete


Ca sa recoltezi semintele, zdrobeste cateva vinete ajunse la maturitate, toaca-le marunt si pune pulpa intr-un vas cu apa, pentru a separa semintele.

Semintele bune sunt grele si se lasa la fundul apei iar cele seci, usoare, vor ramane la suprafata. Dupa decantarea apei, semintele se usuca la umbra si se depoziteaza in pungi de hartie.


6 Ardei


Daca vrei sa recoltezi samanta pentru cultura viitoare, alege ardei copti, mari si frumosi. Taie-le codita, scoate semintele si pune-le in apa. Separa semintele bune de cele seci prin decantarea apei si usuca-le la umbra, intr-un strat subtire de 1-2 cm. Dupa ce semintele s-au uscat si au capatat o culoare aurie, depoziteaza-le pana in primavara in pungi de hartie.


7 Fasole, soia, mazare


Petru colectarea semintelor de fasole, soia sau mazare, pastaile trebuie lasate pe tulpina, pana cand se usuca foarte bine. Atentie, unele dintre soiuri se desfac si isi imprastie semintele atunci cand sunt foarte uscate.

Pastaile uscate se culeg si se mai pastreaza pentru cateva zile intr-un loc bine ventilat, pentru a se usuca mai bine. Cand pastaile sunt in totalitate uscate poti sa le desfaci si sa alegi semintele pentru cultura viitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare