Legume

#varza decorativa #carza # kale #cultivare varza

Da culoare gradinii tale: cultiva varza decorativa!

Stiai ca varza poate fi o pata de culoare pentru gradina ta? Asta pentru ca exista soiuri de varza decorativa, ale carei frunze pot fi rosii, purpurii sau albe, o adevarata incantare pentru orice gradina. Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea acestei legume.

Cum se planteaza varza decorativa

Varza decorativa, cunoscuta si drept Kale sau Brassica oleracea, este o specie care iubeste racoarea. De aceea, se planteaza fie la inceputul lunii martie, astfel incat sa ajunga la maturitate pana la inceputul verii, fie in septembrie.

Poti pune semintele direct in gradina, sau le poti sadi mai intai in rasadnita sau solar, iar dupa sase-sapte saptamani sa le transplantezi  in gradina.

In gradina este indicat sa plantezi rasadul pe randuri, la o distanta de aproximativ 20 centimetri unul de celalalt. Vor arata ca un covor natural atunci cand vor ajunge la maturitate. Distanta intre randuri trebuie sa fie intre 40 si 50 de centimetri. Aceasta specie are nevoie de un sol bine drenat si trebuie udata din belsug, caci altfel risti sa se usuce. De asemenea, prefera locurile semi-umbrite din gradina.

Daca ai plantat semintele direct in gradina, intr-un cuib vor creste mai multe firicele de varza kale. Cand au in jur de 7-8 cm inaltime, este timpul le raresti. Cand ajunge la maturitate, varza decorativa are frunzele exterioare verzi, in timp ce in mijloc sunt roz, violet sau albe.

Rezista la temperaturi de pana la minus sase grade Celsius, de aceea este ideala sa iti infrumuseteze gradina si iarna.

Ce soiuri poti planta

Ca sa ai o varietate de culori in gradina, mai ales toamna tarziu si iarna, nu planta un singur soi de varza decorativa. Poti alege "Osaka Red", ale carei frunze se transforma din roz in magenta, pe masura ce temperaturile scad. "Osaka White" este in nuante de verde si alb, in mijloc, in timp ce "Osaka Pink" are frunzele in nuante de rosu inchis, iar pe masura ce vremea devine mai rece, iar noptile mai lungi, devin roz aprins.

Sursa foto principala: budujesz.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului