Legume

#cultivare #varza de bruxelles #leguma anului 2013

Leguma anului 2013: varza de Bruxelles. Invata sa o cultivi pas cu pas

Varza de Bruxelles este una dintre acele legume pe care fie le adori, fie le renegi. O cale de mijloc nu exista in cazul acestui soi de varza, din cauza gustului amarui. Oamenii de stiinta sustin ca in corpul uman exista o gena care face ca unele persoane sa adore o substanta amara, numita feniltiocarbamida (PTC). Daca nu ai incercat pana acum varza de Bruxelles, acum este momentul sa o faci. Daca ai consumat-o, dar nu ti-a placut, mai ofera-i o sansa.

Celebrul Dr. Oz, cunoscut pentru sfaturile extraordinare pe care le ofera cu privire la mentinerea sanatatii si la imbunatatirea stilului de viata, considera ca varza de Bruxelles va fi una dintre legumele vedeta ale anului 2013, alaturi de cartofii dulci.


Beneficiile consumului de varza de Bruxelles

Expertii sustin ca varza de Bruxelles trebuie consumata cu regularitate, deoarece contine antioxidanti care te protejeaza de radicalii liberi, substante anticancerigene si glucozinolati (fitonutrienti esential).


Cum cultivi varza de Bruxelles

Cea mai buna varza de Bruxelles este cea pe care o obtii din propria cultura. Partea buna este ca aceasta leguma nu este pretentioasa si este rezistenta la frig. Iata ce pasi urmezi pentru a avea propria recolta de varza de Bruxelles.


Alege modul de plantare a verzei de Bruxelles

Exista doua moduri in care poti obtine varza de Bruxelles: prin plantare in rasadnita sau prin plantare directa in solul din gradina.

Daca alegi varianta cu rasadnita, este bine sa faci insamantarea cu 5-7 saptamani inainte de ultimul inghet. Rasadnita se tine intr-un spatiu incalzit, pentru ca semintele sa germineze corespunzator.

Cand plantele ajung la inaltimea de 7 centimetri, este recomandat sa le transplantezi in pamantul din gradina. Specialistii spun ca nu este bine sa lasi plantele prea mult timp in rasadnita, deoarece vor dezvolta radacini prea mari si vor fi greu de transplantat ulterior.

Daca alegi sa plantezi varza de Bruxelles direct in solul din gradina, este indicat sa faci acest pas primavara, cand vremea este inca racoroasa, sau cu 4 luni inainte de primul inghet. Asaza in fiecare cuib cate 5 seminte, la o adancime de aproximativ 5 milimetri. Intre cuiburi, lasa o distanta de 40-60 de centimetri.


Alege solul si spatiul potrivit pentru cultura

Pentru ca varza de Bruxelles sa se dezvolte optim, specialistii recomanda sa infiintezi cultura intr-un sol usor alcalin, cu pH de cel putin 6.5, bogat in substante nutritive si usor drenabil.

In ceea ce priveste spatiul culturii, este indicat ca acesta sa fie dispus la soare sau intr-o zona semi-umbrita.


Uda varza de Bruxelles

Solul verzei de Bruxelles trebuie sa fie umed in permanenta, de aceea specialistii recomanda sa uzi plantele de fiecare data cand pamantul se usuca excesiv. Expertii atrag atentia asupra faptului ca varza de Bruxelles nu suporta excesul de apa. Acesta poate provoca putrezirea radacinilor.


Fertilizeaza varza de Bruxelles

Pe langa apa si substantele nutritive din sol, varza de Bruxelles are nevoie de doua fertilizari: una cand plantele ajung la o inaltime de 30 de centimetri, iar a doua cu o luna inainte de recoltare.


Fereste varza de Bruxelles de daunatori

Varza de Bruxelles poate fi atacata de fluturele verzei si de afide, daunatori pe care ii poti combate cu insecticide.


Forteaza mugurii sa se dezvolte

Pentru a forta varza sa se maturizeze mai repede, rupe mugurii formati pe 25 de centimetri de tulpina. In general, varza de Bruxelles poate fi culeasa la 100 de zile de la plantarea in sol.

Sursa foto: blogs.courant.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare