Legume

#legume de primavara # fructe de primavara #legume luna mai #fructe luna mai

Legume si fructe de gradina in luna mai

In luna mai, pamantul s-a incalzit suficient pentru a te ocupa de gradina ta de legume si fructe. In aceasta perioada, poti pune seminte pentru pepeni, castraveti, dovlecei sau fasole. Tot in aceasta perioada se pot culege primele fructe proaspete de la sfarsitul primaverii si inceputul verii.
 

Planteaza castravetii


Castravetii au nevoie de un sol incalzit si bogat. Semintele de castravete germineaza in aproximativ 6 pana la 12 zile. Suprafata se poate acoperi cu plastic pana cand plantele incep sa creasca, pentru a proteja semintele de pasari. Usa constant pamantul pentru a asigura necesarul de umezeala. Castravetii nu se desvolta bine intr-un sol care este cand umed, cand uscat. Odata facuti, castravetii trebuie culesi cat sunt inca proaspeti, tari si crocanti.
 

Ocupa-te de dovlecei


Odata cu vremea insorita din mai, este timpul sa plantezi dovleceii in gradina. Alege un spatiu suficient de mare pentru ca dovleceii sa nu fie inghesuiti. Dovleceii cresc, de obicei, destul de usor, iar productia acestoa este abundenta, pe termen lung. Culege dovleceii cat sunt fragezi, dulci, cu un miez untos. Legumele mature au seminte tari, o pulpa umeda si nu mai sunt la fel de gustosi.
 

Seamana fasole in gradina


Alege un loc pentru fasole si lasa cam 7 cm intre seminte. In aproximativ o luna si jumatate fasolea poate fi recoltata. Fasolea este una dintre legumele care creste rapid si care poate fi crescuta in culturi succesive, cu seamanari din doua in doua saptamani. Alege un loc in gradina unde sa fie soare si unde solul poate fi drenat bine. Pamantul trebuie sa fie uscat si cald pentru ca semintele sa germineze.

Adauga ingrasamant dupa ce fasolea are o inaltime de minim 10 cm. In zilele uscate, fasolea se pliveste regulat. Culege pastaile cat sunt fragede.
 

Cultiva pepeni in gradina


Pepenii sunt unele dintre fructele cele mai usor de crescut si unele dintre alimentele favorite ale verii. Alege un loc insorit in gradina, de preferinta orientat spre sud. Pamantul se poate incalzi 1-2 saptamani si prin acoperirea acestuia cu o folie de plastic. Se fac niste gauri in folie si se introduc semintele. Acestea trebuie bine udate si fertilizate. Odata cu incoltirea plantei, se poate reduce cantitatea de apa folosita pentru udat.
 

Planteaza rosiile in gradina rosii


Ia rasadurile de rosii si planteaza-le in gradina. Asigura-le araci pentru suport. Uda rosiile la o saptamana, dimineata sau seara cand temperaturile sunt mai mici.
 

Transplanteaza rasadurile de ardei


Transplanteaza rasadurile de ardei in gradina. Uda plantele cu apa la o temperatura medie si apoi asteapta circa 1-2 saptamani pana la urmatoarea irigare.
 

Transplanteaza vinetele


Adu rasadurile de vinete si planteaza-le intr-un loc cald si insorit din gradina. Asigura-le necesarul de apa o data la 3-4 zile.

Recolteaza fructele


Daca ai pomi fructiferi,in luna mai este timpul sa culegi fructele. Ciresele si capsunile sunt principalele fructe ale acestei perioade. Alege-le pe cele netede, tari si proaspete, apoi depoziteaza-le in frigider.

Sursa foto : vegetablegardeningideas.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului