Legume

#lucrari in gradina #gradina #gradinarit #martie #legume

Martie in gradina. E momentul sa incepi cultivarea legumelor timpurii

Gradinarii stiu ca odata cu sosirea lunii martie iarna lor s-a incheiat oficial. Poate inca nu poti lucra afara asa cum ti-ai dori, intrucat vremea inca este capricioasa, pamantul rece, poate chiar inghetat in unele zile. Poti, insa, sa incepi deja sa plantezi legumele timpurii sau sa te ocupi de rasadurile pentru cele de vara, ce vor fi transplantate in gradina odata ce se va incalzi mai mult si va disparea pericolul de inghet.

Ce poti planta direct in gradina

Daca prinzi zile mai insorite in primele doua decade din martie, iar solul nu este foarte ud sau malos, profita de ocazie pentru a planta legumele timpurii - morcov, ridichi de luna, ceapa, usturoi, arpagic, mazare -, dar si spanac, salata, patrunjel, marar ori leustean. Daca iti place macrisul, acesta poate fi sadit dupa 10 martie, iar in ultima decada a lunii, daca vremea iti permite, poti planta si cartofii timpurii ori soiuri de varza pentru productie timpurie.

Daca timpul este nefavorabil, arpagicul si usturoiul pot fi plantate si in jardiniere sau ghivece individuale, ca rasaduri care mai tarziu vor fi transplantate in gradina

Tot in martie se poate planta si sparanghelul pentru lastari; se sapa un sant de 20-25 cm adancime si 30 cm latime, in care se aseaza un strat consistent de compost bine putrezit. Distanta intre randuri este bine sa fie de 45 de cm, iar pentru o desime corespunzatoare a plantelor pe rand, plantati 12 seminte sau radacini individuale la metrul liniar. Sparanghelul se acopera cu pamant fin, pentru ca rasarirea sa fie usoara, iar buruienile se plivesc cu mana, pentru a nu risca sa taiem radacinile cu sapa

Semintele de morcovi, ridichi si salata este bine sa fie acoperite cu folie sau patura horticola, in cazul in care nu aveti deja o sera amenajata in gradina.

Pregateste rasadurile pentru culturile de vara

In martie incepe deja munca pentru legumele de vara. Castravetii si ardeii pot fi plantati deja in rasadnite ce vor fi tinute apoi in locuri prietenoase, cu caldura si lumina.

Fasolea si mazarea timpurile pot fi plantate si ele ca rasaduri, in tavite cu compost, pentru ca mai apoi acestea sa fie mutate in gradina, odata cu incalzirea ceva mai consistenta a vremii. Totodata, ocupati-va si de parcela in care acestea urmeaza sa fie replantate, daca solul poate fi lucrat. Sapati bine, pentru a afana pamantul, ar apoi asezati deasupra un strat de 5 cm de compost sau gunoi de grajd bine putrezit. Pana la plantare, ingrasamantul se va topi si substantele nutritive vor intra in sol, pentru ca apoi sa va bucurati de o cultura cu rod bogat.

Ingrijirea gradinii incepe primavara devreme

Pentru a avea o gradina curata si ingrijita, cu rod bogat, pe tot parcursul anului, lucrarile efectuate primavara devreme sunt esentiale.

Desi mai este destul timp pana la plantarea celor mai multe dintre legume, razoarele trebuie deja pregatite. Profitati de zilele frumoase pentru a indeparta buruienile uscate, sapati pamantul si asezati peste un strat de compost, iar apoi asezati deasupra o folie sau patura horticola, care are rolul de a mentine razorul uscat si pamantul cald.

Daca tot am vorbit de compost, in cazul in care il faceti singuri, in gospodarie, luna martie este momentul perfect pentru a-l imprastia in toata gradina, chiar daca inca nu ati decis cum o veti organiza in acest an si cum veti roti culturile.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare