Legume

#mailuri #plante de gradina #oameni de stiinta #spanac

Spanacul care trimite e-mailuri, noua inventie a oamenilor de stiinta

Cum ar fi ca plantele tale sa-ti trimita mailuri? Pare de domeniul filmelor SF, insa oamenii de stiinta au reusit sa creeze un spanac care poate trimite mailuri.

Cum este posibil? Simplu! Cu ajutorul nanotehnologiei. Astfel planta ar putea fi folosita pentru a depista poluarea, pentru a prevedea o viitoare seceta, dar si pentru a ne avertiza in privinta unor materiale explozibile, relateaza Euronews. 

Cum poate spanacul sa trimita mailuri 

Inginerii de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au transformat spanacul intr-un fel de senzor capabil sa detecteze materialele explozibile, poluarea sau pentru a prevedea o viitoare seceta. In planta au fost inserati nanoboti de carbon care ii permit plantei sa emita un semnal. Acest semnal este citit apoi de o camera cu infrarosu care le trimite apoi oamenilor de stiinta un mail de alerta. 

Acest experiment face parte dintr-un domeniu mai larg de cercetare ce urmareste introducerea unor sisteme si componente electronice in plante. Tehnologia se numeste „nanobionica vegetala” si inzestreaza practic plantele cu noi capacitati. Primele cercetari si experimente in acest sens dateaza din 2016. Atunci si-au publicat cercetatorii de la MIT un prim studiu in revista „Nature”.

Nu te astepta insa ca la primavara, cand vei planta spanac sa primesti mailuri de la acesta. Cercetarile in nanobionica vegetala continua la MIT si au chiar un site dedicat acestora.

Asadar, exista posibilitatea ca intr-un viitor (probabil nu foarte apropiat) plantele sa poata comunica cu noi si sa ne aminteasca sa le udam sau sa le punem ingrasamant, ori sa ne avertizeze cu privire la conditiile meteo. Mai este insa mult pana acolo!

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului