Plante de apartament

#pamant #pamant de flori #flori

Pamantul de flori - 10 lucruri interesante

Cresterea si dezvoltarea plantelor de apartament depinde de calitatea si cantitatea de elementelor nutritive aflate in sol. Pamantul pentru plantele de apartament este un amestec de substante organice si anorganice ce au proprietati necesare dezvoltarii diferitelor tipuri de plante. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti referitoare la pamantul pentru flori:


1 Exista pe piata la ora actuala un produs considerat „pamant universal pentru flori”, care se adapteaza mai multor tipuri de plante de apartament .

In functie de pretentiile fiecarei plante, ulterior pot fi adaugate produse fertilizante si materiale drenante sau de conservare a umiditatii.


2 Turba este o componenta principala a pamantului pentru flori intrucat este bogata in substante nutritive insa nu se foloseste niciodata singura pentru ca substantele organice din care este alcatuita isi continua ciclul de descompunere.

Pamantul de turba este un pamant usor, afanat, bogat in humus , cu o capacitate buna de retinere a apei.


3 Este recomandat sa folosesti pamant pe baza de argila daca obisnuiesti sa calatoresti mult sau daca uiti adesea sa uzi plantele. Argila absoarbe si retine apa, care este cedata lent, in timp.


4 Daca vrei sa inmultesti plantele de apartament prin seminte foloseste un sol usor, ce favorizeaza nasterea noilor plante, foarte fragile. Dupa dezvoltarea rasadurilor, le poti transplanta in alt tip de sol.


5 Daca inmultesti plantele de apartament prin butasi foloseste un pamant cu un continut mare de nisip, foarte bine drenat, pentru a impiedica putrezirea radacinilor abia formate.


6 Pamantul de padure obtinut prin descompunerea litierei din padure formata din frunze, ierburi, ramuri este foarte bogat in humus si flora microbiana astfel ca poate fi folosit si pentru cultivarea plantelor de apartament.

Atentie insa, daca pamantul a fost recoltat de la suprafata sunt mari sanse sa se afle in plin proces de descompunere. Acest fapt poate duce la caderea radacinilor plantelor sau la aparitia bolilor.


7 Daca plantele tale retin prea multa apa, poti sa imbunatatesti drenajul pamantului adaugand putin nisip. Cel mai bun nisip este cel de rau, spalat de ape, deoarece nu contine oxizi, care ar putea fi toxici pentru plante.


8 Mai toate speciile de cactusi pot fi crescute in nisip de cariera.


9 Pamantul de frunze este agreat de majoritatea plantelor de apartament. Este un pamant indicat pentru insemantari la majoritatea plantelor ornamentale pentru ca este bogat in humus, usor, afanat, permeabil, cald, retine o cantitate mare de apa si are reactie acida.


10 Poti sa-ti pregatesti si singur pamant de frunze prin compostarea frunzelor arborilor ce cad in mod obisnuit toamna insa procesul dureaza 2 ani. Este de preferat sa se foloseasca frunze de alun, fag, artar, tei, paltin si mai putin pe cele de stejar si castan.

Frunzele se strang in platforme sau in santuri, se rascolesc de mai multe ori, se adauga peste ele gunoi de grajd si se lasa sa se decompuna timp de 2 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului