Plante de apartament

#ghiveci #plantare #ierburi aromatice

Ierburi aromatice pe care le poti creste acasa

Ierburile aromatice proaspete sunt secretul preparatelor culinare memorabile, insa nu sunt intodeauna usor de gasit in supermarketuri sau la piata, in stare excelenta. Iata de ce a sosit momentul sa iei in calcul posibilitatea de a le creste la tine acasa, in gradina sau in ghiveci. Efortul este pe deplin recompensat de aroma incredibila a rozmarinului, salviei sau a busuiocului.

Cele mai utilizate ierburi aromatice in bucatarie sunt si benefice sanatatii, inlocuind cu succes condimentele care pun in pericol sanatatea cand sunt consumate in exces (sare, piper etc). Iata ce "mirodenii" verzi poti creste chiar la tine acasa!


1. Cimbru

Daca iti place bucataria franceza, cimbrul este cu siguranta nelipsit din deliciile culinare pe care le prepari. Poti avea mereu la indemana aroma de "lamaie mentolata" a cimbrului, daca ii plantezi semintele direct in sol, la o adancime de circa 5 cm. Tine-l bine expus la soare si uda-l moderat, asigurandu-i o bun drenaj al apei.



Sursa foto: artisticgarden.com


2. Patrunjel

Pentru ca are un gust excelent in ciorbe, tocanite, salate sau combinat cu alte ierburi mai tari (oregano), orice gospodarie are nevoie de patrunjel proaspat in permanenta. Planteaza-l in gradina sau intr-un ghiveci mare, care sa permita radacinei sa se dezvolte bine. Asigura-i lumina suficienta, pentru frunze de un verde intens si un gust pe masura!



Sursa foto: usesofherbs.com

Reclama in inchide in secunde

×


3. Busuioc

De la pizza si spaghete pana la sosuri cu carne si fripturi gustoase, busuiocul proaspat poate transforma o mancare banala, in una senzationala (mai ales daca il combini cu usturoiul). Busuiocului in place solul bine drenat si bogat in humus, racoros, insa are nevoie si de soare. In plus, mirosul intepator alunga tantarii, iar frunzele lui proaspete se pot pastra prin congelare!



Sursa foto: eatlocal.com


4. Salvie

Salvia are o aroma puternica, de aceea este ideala pentru asezonarea carnurilor. Vesnic verde, salvia se planteaza prin seminte, in general in luna aprilie. Excesul de apa ii poate ingalbeni frunzele, iar pentru o crestere optima, ai grija sa aiba parte de multa lumina naturala, chiar expunere directa la soare.



Sursa foto: healthspablog.org


5. Rozmarin

Rozmarinul impresioneaza atat prin aspect, cat si prin aroma si gust. Planteaza-l in pamant de gradina, amestecat cu pamant de flori cumparat din magazin, alaturi de putin nisip. Intrucat semintele incoltesc foarte greu, achizitioneaza rasaduri de la magazinele specializate. Asigura-i cat mai multa lumina si fertilizeaza pamantul primavara si vara.



Sursa foto:123rf.com

  •   2013-01-31
  •   2785 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Adelina Dobrin

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului