Plante de apartament

#plante apartament #plante #cultivare plante

5 plante ideale pentru cultivarea in apartament

Plantele reprezinta intotdeauna o investitie de durata, care iti poate oferi o bogatie de beneficii, concrete sau doar estetice. Daca planuiesti sa iti transformi locuinta cu ajutorul plantelor, iata-le pe cele care se potrivesc cel mai bine culturii in apartament!


1. Violeta africana


Violeta africana este o planta micuta, ce poate produce de-a lungul intregului an o puzderie de flori mov. Se numara printre cele mai recomandate plante de apartament nu doar datorita aspectului sau deosebit, dar si datorita faptului ca nu este greu de ingrijit.

Pentru a te asigura ca violeta africana are parte de o dezvoltare optima, amplaseaz-o in apropierea unei ferestre bine luminate intreaga zi (6-8 ore pe zi). Asteapta pana cand pamantul de la suprafata se usuca si abia apoi uda din nou violeta africana. Nu in ultimul rand, asigura-te ca ii oferi o temperatura ambientala de circa 15 C iarna si una moderata, de circa 24-25 C, pe durata verii.


2. Aloe vera


Aloe vera este o planta suculenta care se dezvolta cu usurinta in ghivece. De altfel, se dovedeste planta ideala pentru persoanele cu un program incarcat, intrucat nu are nevoie de foarte multe ingrijiri. Pe timp de iarna, amplaseaza ghiveciul cu aloe vera intr-o zona luminata a apartamentului si ud-o din cand in cand (lasa pamantul de la suprafata sa se usuce complet intre doua udari). Pe timp de vara, poti scoate ghiveciul cu aloe vera pe terasa ori balcon.


3. Plantele din familia Bromeliaceae


Plantele din familia Bromeliaceae (cum ar fi Guzmania) sunt cultivate frecvent in ghivece, atat datorita aspectului lor inedit, cat si datorita faptului ca iubesc lumina artificiala. Indiferent ce fel de planta cultivi in apartament, retine ca bromeliaceele au nevoie de un pamant cu un drenaj foarte bun si o cantitate mica de apa la fiecare udare. Pe timp de vara, pulverizeaza-le frunzele cu apa. Nu in ultimul rand, retine ca solul din ghiveciul bromeliaceelor trebuie mentinut umed, dar nu imbibat cu apa.


4. Crinul iernii


Crinul iernii (Clivia minata) este o planta de apartament care produce flori spectaculoase, portocalii, rosii sau galbene la inceputul primaverii. Pentru a se dezvolta armonios in ghiveci, crinul iernii are nevoie de temperaturi scazute (iarna, acestea trebuie sa se incadreze in intervalul 5-10 C).

Clivia minata se descurca excelent cu udari moderate de primavara pana toamna. Iarna, se recomanda reducerea frecventei udarilor. Intrucat crinul ierii este o planta sensibila, nu ii muta ghiveciul atunci cand are boboci sau este in floare.


5. Cyclamenul


Cyclamenul este o planta superba de apartament, care te va incanta peste masura cu florile sale rozalii-rosiatice. Poate fi usor pretentioasa, insa efortul de a o cultiva va merita cu prisosinta, in special deoarece infloreste in toiul iernii si iti umple casa de culoare.

Chiar daca are aspectul unei plante tropicale, cyclamenul prefera, de fapt, temperaturile scazute si lumina indirecta. Asadar, ideal ar fi sa o amplasezi intr-o zona neincalzita a casei (cum ar fi holul). Nu in ultimul rand, este important sa retii ca planta adora umiditatea abundenta, prin urmare asigura-te ca ii mentii pamantul din ghiveci umed.

Foto: whiteflowerfarm.com

Autor: Alexandra Florea

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului