Plante de apartament

#azalee #ghiveci din lut #ingrijire azalee #flori de azalee

5 secrete de ingrijire a gingaselor azalee

Gingasa azalee este o planta decorativa care necesita o atentie deosebita pentru a se dezvolta in cele mai bune conditii. Principalele tipuri de azalee sunt cele de gradina si cele de ghiveci. Crescuta in aer liber, azaleea se ridica la inaltimea unui arbust de 2 metri, insa in interior ea va stagna la 60-80 de cm sau chiar mai putin in cazul azaleelor bonsai.

1. Prefera solul acid

Cea mai buna alegere pentru vasul de interior in care iti cultivi azaleea este un ghiveci din lut. Azaleea prefera un sol acid, insa calitatea acestuia poate fi imbunatatita prin stergerea bazei ghiveciului cu un amestec de apa si otet.

Odata absorbit in lutul vasului, otetul va duce automat si la sporirea aciditatii solului. Daca vrei sa prepari singur solul, poti folosi scoarta de conifere cu pamant de la radacina lor si nisip foarte fin. Dezinfecteaza cu zeama bordeleza si apa calduta si lasa-l sa se usuce. Vasul trebui schimbat odata la doi ani.

2. Apa de ploaie

Nu folosi apa de robinet pentru a uda azaleea. Calcarul din aceasta, ca si clorul iti pot ucide gingasa planta. Cel mai bine este sa colectezi apa de ploaie intr-un vas si sa uzi constant la 4-5 zile. Se stropeste putin astfel incat pamantul sa fie umed, dar nu imbibat cu apa. Trebuie evitata udarea frunzelor si a florilor de azalee.

3. Combaterea daunatorilor

Principala problema la azalee este risipa de apa facuta in timpul udarilor. Un sol prea umed poate duce la putrezirea radacinilor si moartea plantei. Apa in exces poate provoca si fainarea sau putregaiul cenusiu. Poti feri azaleea de daunatori externi stergand ghiveciul de lut cu o solutie de apa si otet. Otetul contribuie la mentinerea nivelului constant de aciditate a solului, dar si la combaterea anumitor daunatori.

4. Lumina constanta

Planta trebuie sa aiba parte de lumina constanta, dar nu va trebui lasata direct in bataia soarelui. Daca scoti planta pe terasa in timpul sezonului cald este bine sa o plasezi intr-o zona usor umbrita si ferita de vant. Iarna va sta foarte bine pe pervazul unei ferestre cu expunere nordica.

5. Taierile la azalee

Cresterea plantei poate fi stimulata prin ciupirea varfurilor lastarilor. Aceasta operatiune va spori si numarul florilor azaleei. La exemplarele de azalee bonsai, taierile pentru definitivarea formei se fac doar spre sfarsitul primaverii, dupa ce se scutura florile plantei.

Sursa foto: artbonsai.alloforum.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului