Plante de apartament

#ingrijire smochin decorativ #smochin decorativ #ingrijire smochin #smochin #plante de apartament

5 trucuri pentru ingrijirea corecta a smochinului ornamental din casa

Cultivarea smochinilor ornamentali in casa pare o treaba destul de complicata, dar nu trebuie sa fie deloc asa atata timp cat respecti nevoile arbustului. Inrudit cu ficusul, smochinul ornamental (Ficus Lyrata) are nevoie de cateva detalii care sa il ajute sa se dezvolte armonios in casa ta. Iata care sunt acestea!

1. Lumina

Sursa foto: quinncooperstyle.com

 

Smochinul are nevoie de un mediu luminos, dar nu neaparat expus razelor solare. O pozitie buna pentru asezarea vasului in care ai plantat smochinul decorativ este in lateralul ferestrelor din casa. Astfel, arbustul isi va pastra coroana verticala si frunzele sale verzi vor straluci mai puternic in camera.

2. Udari moderate

Nu trebuie sa exagerezi cu apa folosita la udarea smochinului decorativ. Uda cu indeajuns de multa apa odata, maxim de doua ori pe saptamana in timpul sezonului cald si ceva mai rar in restul anotimpurilor. Un prim semnal ca ai depasit masura ti-l vor transmite chiar frunzele smochinului tau. Acestea vor prezenta puncte maronii pe suprafata lor, daca solul este prea incarcat cu apa.

3. Fereste-l de praf

Sursa foto: blog.mcgrath2.com

Nu trebuie sa lasi praful sa se stranga intr-un strat gros pe frunzele arbustului. Ii va incetini dezvoltarea smochinului decorativ. Foloseste o carpa moale la stergerea frunzelor sau fa-i un dus cu apa calduta. Daca este vara, poti scoate smochinul pe terasa pentru a-l curata sub un jet de apa. Lasa-l apoi sa se usuce timp de cateva ore in bataia soarelui.

4. Taieri decorative

Smochinii decorativi pe care ii poti cumpara din comert sunt de doua tipuri, cei drepti, solitari si cei cu trunchi si coroana raspandita. In functie de spatiul pe care il ai in casa poti alege unul din cele doua tipuri de smochin. Insa, indiferent de forma acestuia va trebui sa recurgi la taieri anuale de cosmetizare a arbustului. Smochinul decorativ are un ritm de crestere rapid, intre 40-60 de cm pe an, iar tunderea pentru ajustarea dimensiunilor si formarea coroanei se face la inceput de primavara.

Sursa foto: apartmenttherapy.com

5. Tunderea radacinilor

Pe masura ce arbustul decorativ creste, vei observa ca vasul in care este cultivat devine neincapator. Poti transplanta arbustul intr-un vas mai mare sau poti recurge la tunderea radacinilor lui. Pentru tunderea radacinilor trebuie sa scoti planta din vas si sa retezi cel mult 20% din ghemul de radacini pe care il vei observa. Dupa aceea poti aseza smochinul ornamental in vasul sau.

Sursa foto principala: liliumdesigns.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului