Plante de apartament

#avocado #planta #decor interior #ghiveci

Avocado

Avocado nu este un fruct foarte apreciat in tara noastra, insa arborele constituie o planta de interior foarte frumoasa. Acesta se dezvolta rapid si nu are pretentii de ingrijire foarte mari.  In mod natural copacul de avocado atinge inaltimi de pana la 20 de metri, insa intr-un apartament nu va creste mai mult de 2 metri, asa ca nu trebuie sa iti faci griji pentru acest aspect.

Frunzele plantei de avocado sunt alungite si foarte lucioase, in timp ce florile sunt frumoase, de aproximativ 1,5 centrimetri in diametru si au o  nuanta galben-verzuie.


Inmultire


Avocado se inmuleste prin seminte. Dupa ce ai scos samburele din fruct, curata-l bine cu o periuta si scufunda-l in apa calduta cateva ore, pana cand coaja acestuia se inmoaie. Dupa ce trece timpul recomandat, se introduce aproximativ 1 centimetru in pamant sau se aseaza intr-un pahar ingust in care apa acopera un sfert din sambure. Daca nu ai un pahar ingust, poti prinde samanta in 4 scobitori si sa o mentii astfel la suprafata unui pahar plin cu apa.


In cazul in care il introduci in pamant, samanata va incolti in aproximativ 30 de zile, in timp de in paharul cu apa, acesta se va grabi sa se dezvolte in numai doua-trei saptamani. Samburele din pahar se va transplanta intr-un ghiveci cu pamant dupa va rasari.


Planta are nevoie de un sol care se dreneaza bine (nisipos) deoarece nu suporta umiditatea excesiva.


Lumina si temperatura


Arborele de avocado are nevoie de foarte multa lumina pentru a se dezvolta intr-un mod optim, asa ca ar fi bine sa fie pozitionat la o fereastra prin care soarele patrunde cat mai mult timp.


Ca si temperatura, planta necesita temperaturi ridicate avand in vedere ca la origine aceasta se dezvolta in tarile cu clima tropicala . Daca in sezonul cald el poate sta afara, in razele directe ale soarelui, ar fi bine ca iarna sa il pozitionezi langa un calorifer si, eventual, sa instalezi in apropierea sa o lampa UV speciala pentru plante.


Udare


Avocado este o planta care tolereaza lipsa apei chiar si in sezonul cald, insa este totusi recomandat sa il uzi in mod regulat, mai ales daca vrei ca mai tarziu sa il altoiesti si sa fructifice.


Vara il poti uda o data la 5 – 6 zile, insa iarna udarea trebuie sa fie mai rara. In sezonul rece poti uda planta chiar si la 10 – 12 zile, si atunci se adauga cantitati mici de apa.


Fertilizare


In timpul primului an, arborele de avocado trebuie fiertilizat la fiecare doua luni. Dupa primul an, planta poate fi fertilizata o data la 3 – 4 luni cu un produs care are cantitati mai ridicate de nitrogen, acid fosforic si potasiu.


Ingrasamantul va ajuta planta sa se dezvolte mai bine, sa fie mai rezistenta si sa aiba frunze si flori mai sanatoase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului