Plante de apartament

#azalea #planta #ghiveci #floare

Azalea

Azalea este o planta perena,  pe cat de frumoasa, pe atat de sensibila si greu de intretinut. Aceasta este o planta decorativa, cu flori viu colorate, care infrumuseteaza orice colt al locuintei.  Azaleea , cunoscuta si sub denumirea de trandafirul muntilor, provine din sud-estul Asiei, insa daca i se acorda atentia necesara, se acomodeaza usor si intr-un apartament.


Inmultire


Azalea poate fi inmultita atat prin butasi si altoire , cat si prin seminte, ins aprima varianta este cea mai  sigura. Cea mai buna perioada pentru butusire este iulie-august, dar si martie-aprilie-mai. Butasii se iau de la plante sanatoase, de aproximativ 1 an de zile. Butasii trebuie sa fie taiati de sub un nod si se planteaza intr-un amestec de turba rosie si perlit (roci vulcanice macinate).


Este recomandat ca recipientele in care sunt plantati butasii sa fie semi inchise. De exemplu, un recipient aseamnator unui acvariu este potrivit.


Temperatura pentru inradacinare este de 18 – 23 de grade Celsius.


Dupa 6 - 8 saptamani se va face inradacinarea, iar planta poate fi mutata intr-un amestec de turba si lut.


Udare


Pentru ca Azalea este o planta pretentioasa, udarea trebuie sa fie facuta cu mare atentie. In primul rand este foarte important ca apa sa nu fie rece pentru ca altfel la nivelul frunzelor vor aparea pete galbene, iar cresterea plantei va fi incetinita.


Asigura-te ca apa este la temperatura camerei, iar daca este de la chiuveta, las-o 3 – 4 ore intr-un recipient pentru a se evapora clorul. Daca este posibil, insa, ar fi bine sa uzi floarea cu apa de ploaie.


Vara sunt recomandate si pulverizarile.


Lumina si temperatura


Azalea se tine vara intr-o incapere luminoasa, dar ferita de razele directe ale soarelui. Daca este posibil, aseaza ghiveciul intr-o camera cu luminare nordica sau estica  si cu temperaturi care nu scad sub 20 de grade. Pe de cealalta parte, iarna se muta planta intr-o camera cu orientare sudica, in care temperatura nu scade sub 16 grade.


Fertilizare


In perioada infloririi si inaintea acesteia, Azaleea trebuie fertilizata cu solutii minerale, in concentratii reduse, o data la doua saptamani.  Opteaza pentru ingrasamant special pentru plante cu flori sau chiar pentru bonsai.


Daca ai posibilitatea, adauga peste pamantul florii o cantitate mica de ingrasamant natural.


Boli si daunatori


Azalea este o planta mai sensibila la conditiile de mediu decat la daunatori. De exemplu, umiditatea excesiva duce la asfixierea si putrezirea radacinilor, motiv pentru care trebuie udata cu moderatie. Pe de cealalta parte, lipsa umezelii moderate si  caldura excesiva duc la caderea bobocilor inainte de inflorire.


De asemenea, vantul si curentul determina oprirea din evolutie a bobocilor si caderea florilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului