Plante de apartament

#begonia #plante de apartament #ingrijire

Begonia

Desi exista peste 800 de specii de Begonia , putine dintre acestea se regasesc in casele noastre. Datorita varietatii coloritului si formei, unele specii pot diferi foarte mult intre ele. Avantajul consta in posibilitatea de a adapta Begonia la orice stil decorativ, tocmai datorita culorilor spectaculoase si rezistentei marite la mediul inconjurator.

 

 

Conditii de mediu

Begonia este sensibila la aerul rece, la ger si la curentii de aer. De aceea este bine sa o plasezi intr-o zona ferita si calduroasa, ferita de razele directe ale soarelui. Vara este bine sa mentii o temperatura de maxim 25 de grade in timpul zilei si minim 14 grade noaptea. Este bine sa te asiguri ca in incaperea respectiva exista un grad de umiditate crescut, iar in cazul in care nu se poate indeplini aceasta cerinta, se recomanda pulverizarea frunzelor o data la doua zile.
 

Substrat

Pamantul de frunze, mranita, nisipul si turba sunt doar cateva dintre componentele substratului ideal pentru begonii. Nisipul ajuta la drenarea apei in exces, deoarece nu se recomanda ca substratul sa ramana umed mult timp dupa udare . Pamantul reavan si foarte bine aerisit este ideal pentru o dezvoltare buna.
 

Inmultire

Inmultirea begoniilor se face cu multa rabdare, deoarece necesita mult timp pana la maturitate. Butasii de frunze sau de tulpini se vor aseza intr-un vas cu nisip intr-o zona calda (peste 25 grade) si foarte umeda (90% umiditate relativa). In aproximativ doua luni se poate vorbi de dezvoltarea unei plante de sine statatoare, gata de a fi transplantata intr-un ghiveci cu substrat normal. Initial se va alege un ghiveci mic, pe masura plantei, dupa care se va face transplantarea periodic, pe masura ce begonia creste. Dupa aproximativ 10 – 11 luni planta poate ajunge la o dimensiune matura.
 

Udare

Udatul este punctul cheie al begoniei. Se recomanda udari moderate, cu apa putina, astfel incat sa se pastreze pamantul reavan, dar nu umed. In timpul udarii se vor feri frunzele, deoarece picaturile de apa provoaca pete maronii pe suprafata acestora. De asemenea, excesul de apa poate duce la ingalbenirea frunzelor si la stoparea cresterii plantei.

Daca pamantul ramane foarte ud, sau farfuria ghiveciului contine apa, radacinile pot putrezi. De aceea este esential stratul de drenaj format din pietris, chiar in farfuria ghiveciului. Daca planta nu dispune de acest substrat, este esential sa inlaturi surplusul de apa dupa 10 minute de la udare.
 

Perioada de repaus

Iarna se recomanda o perioada de repaus prin plasarea plantei intr-o zona cu temperatura de 14-15 gr C si, asa cum este recomandat in aceasta perioada, udari mai rare.

In timpul iernii vor incepe sa cada frunzele prin ingalbenire si uscare. Daca pana acum begonia a fost sanatoasa, atunci acest fenomen este unul perfect normal. In primavara se vor relua udarile si fertilizarile (prin schimbarea pamantului si prin adaugarea de ingrasamant), coroana se va reface prin aparitia frunzelor noi si puternice.
 

Transplantare

Transplantarea se va face primavara, daca este cazul. Begonia va creste mai bine intr-un ghiveci mic, potrivit pe dimensiunea ei, decat intr-unul supradimensionat. Astfel, este posibil ca in decursul unui an de zile planta sa creasca si sa fie nevoie de un vas mai mare. In caz contrar, se recomanda schimbarea pamantului de la suprafata, cu unul bogat in ingrasamant. De asemenea, de primavara pana toamna se vor aplica ingrasaminte slabe, de doua ori pe luna.


Cele mai intalnite specii

  • BEGONIA CREDNER
  • BEGONIA CORALINA
  • BEGONIA DREGEI
  • BEGONIA FEATSII
  • BEGONIA IMPERIALIS
  • BEGONIA FOLIOSA
  • BEGONIA MASONIANA
  • BEGONIA METALICA
  • BEGONIA X REX
  • BEGONIA SERRATIPELATA

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare