Plante de apartament

#amplasare guzmania #udare guzmania #sol guzmania #provenienta guzmania #ingrijire guzmania #flori #plante de apartament #guzmania #plante

Ce este Guzmania si cum sa o ingrijesti

Guzmania este o planta de apartament indragita de multa lume. Aceasta provine din Vestul Indiei si Nord-Vestul Americii de Sud si s-a raspandit rapid, in intreaga lume, ca planta de apartament. Guzmania este un gen de planta ce cuprinde peste 120 de specii de plante ce traiesc, in mediul natural, agatate de scoarta copacilor.

 

Denumire stiintifica: Guzmania

Ordin: Poales

Familie: Bromeliaceae

Subfamilie: Tillandsioideae

Gen: Guzmania

Origine: Vestul Indiei si Nord-Vestul Americii de Sud

Aspect

Planta are un colorit superb. Frunzele acesteia de un verde stralucior, au forma unei sabii si sunt foarte goase, asemanatoare cu cele de orhidee. Frunzele pot atinge pana la 40 de centimetri in lungime. In mijlocul plantei se formeaza o floare de dimensiuni mari, colorata cel mai des in rosu, insa exista si plante cu flori galbene, portocalii sau mov, acestea avand un aspect cerat. Aceasta este situata in centrul plantei si poate rezista intre 4 si 6 saptamani.

Ingrijire

Udare

Guzmania adora umezeala si apa, prin urmare trebuie sa acorzi o importanta deosebita udarii. Asigura-te ca farfuria ghiveciului este in permanenta plina cu apa. In plus, trebuie sa pulverizezi zilnic funzele plantei cu apa proaspata. Cand planta infloreste este nevoie ca palnia de frunze de la baza florii sa fie mereu plina cu apa proaspata, doar in acest fel floarea va rezista si isi va mentine coloritul pentru o perioada indelungata.

Iarna, planta trebuie lasata intr-o perioada de repaus, prin urmare udarile trebuie rarite, la 10-14 zile.

Atentie! Nu adauga apa in ghiveci, deoarece radacinile acesteia pot putrezi. Guzmania trebuie sa-si traga singura atata apa cat are nevoie.

Amplasare

Planta are nevoie de caldura si lumina in cantitati moderate. Asadar, nu o pozitiona intr-un loc umbros, dar nici la fereastra, in bataia directa a razelor soarelui. In cazul in care o tii la fereastra, asigura-te tragi jaluzelele in perioadele insorite ale zilei, in special in anotipul cald.

Indiferent de anotimp, trebuie sa ii acorzi Guzmaniei, o temperatura cat de cat stabila. Aceasta nu suporta frigul, dar nici zilele toride de vara. Asigura-te ca temperatura din incaperea in care este tinuta planta nu este mai ridicata de 27 de grade Celsius, dar nici mai mica de 15 grade Celsius.

Sol

Guzmania are nevoie de un sol format dintr-un amestec egal de: mranita de frunze, turba si nisip.

Ingrasamant

Primavara si vara este important sa ii fie oferit ingrasamant lichid pentru orhidee, o data la 14 zile. Acesta trebuie adaugat in apa folosita la udat (cea pe care o pui in tavita ghiveciului), in cantitatile indicate pe ambalaj.

Boli si daunatori

Paduchii de scut si melcii reprezinta una dintre cele mai comune probleme ale Guzmaniei, aceasta confruntandu-se si cu uscarea frunzelor in lipsa umiditatii suficiente.

Totodata, udarea in exces a plantei duce la patarea frunzelor si la putrezirea plantei.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului