Plante de apartament

#plante #plante de apartament #gradina #croton

Croton, planta de apartament decorativa prin frunze

Daca te gandesti sa faci o schimbare benefica in casa, iti propunem sa incepi cu plantele pe care le detii. Niciodata nu strica sa ai o planta noua in casa, mai ales daca este vorba despre o planta usor de ingrijit. Noi iti recomandam sa ingrijiesti Croton, o planta de apartament decorativa prin frunze.

Codiaeum variegatum pictum, in limbaj obisnuit Croton, este o planta descoperita in anii 1700 de biologul Carl Linnaeus. I se mai spune "haina lui Joseph" si este originara din Polinezia.

Frunzele plantei Croton seamana cu niste pene verzi, cu nervuri galbene. La inceput, frunzele de croton sunt verzi, apoi capata o nuanta galbena, apoi portocalie, pentru ca in final sa fie rosii.

Cum ingrijesti Croton

Croton ar putea sa ti se para o planta pretentioasa daca nu ai mai avut contact cu ea pana acum. Insa, cu timpul, va imprieteniti. Astfel, vei ajunge sa-i cunosti toate nevoile si cerintele.

In primul rand, trebuie sa stii ca planta Croton are nevoie de un sol format din turba, pamant de frunze si nisip. In ceea ce priveste fertilizarea, este recomandat ca aceasta sa se faca de doua ori pe luna, in perioada primavara-vara. In timpul lunilor de toamna si de iarna, adica atunci cand planta este in repaus vegetativ, nu este indicat sa o fertilizezi.

Sunt recomandate ingrasamintele pentru plante decorative prin frunze, deoarece contin mai mult azot.

In lunile calde, de primavara-vara, Croton necesita udari frecvente, pentru ca absoarbe multa apa din sol. Umiditatea este un factor important pentru dezvoltarea armonioasa a plantei, de aceea, in lunile calde este indicat sa stropesti frunzele cu apa. Vaporii de apa vor asigura plantei confortul necesar.

Cat despre lumina, este bine sa stii ca Croton este o planta iubitoare de lumina, insa nu este indicat sa amplasezi ghiveciul in bataia directa a soarelui. Razele puternice ale soarelui ar putea provoca arsuri pe frunze. Cu cat Croton capteaza mai multa lumina naturala, cu catat frunzele au un colorit mai frumos.

Temperatura ideala pentru Croton este de 20 de grade Celsius. Curentii de aer nu sunt benefici pentru planta, acest factor putand provoca o cadere a frunzelor.

Inmultirea plantei de apartament

Croton este o planta de apartament care se inmulteste cel mai des prin butasire, insa exista si persoane care prefera inmultirea prin seminte.

Taierea si ciupitul plantei

In fiecare an, primavara, este indicat sa tai Crotonul. Acest procedeu stimuleaza aparitia unor lastari noi, deci planta ta va avea un foliaj mai bogat. Ciupitul plantei este un procedeu ce are acelasi rol precum taierea.

De ce cad frunzele de Croton

Multe persoane care ingrijesc Croton se plang de faptul ca planta isi pierde frunzele. Daca observi ca planta ta pierde frunzele de la baza, ori acestea au culori palide, inseamna ca trebuie sa cresti gradul de umiditate in incapere.

Vara, cand temperaturile sunt ridicate, frunzele de Croton pot capata o culoare mai deschisa, ca de planta bolnava. Pentru a impiedica acest lucru, muta ghiveciul intr-un loc racoros, dar in care temperatura nu scade cu mult sub 20 de grade Celsius.

Boli si daunatori

Croton este o planta rar afectata de boli. Dintre daunatori, cei care ataca cel mai des planta sunt afidele, paduchele lanos si acarienii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului