Plante de apartament

#orhidee #plante de apartament #gradina #orhideea cattleya

Cum cresti orhideea Cattleya

Orhideea Cattleya este un tip de orhidee cunoscut pentru florile frumoase si parfumul minunat. Sunt flori pretensioase, insa foarte atragatoare, care ofera numeroase satisfactii pasionatilor de gradinarit.

Exista mai multe tipuri de orhidee Cattleya: orhidee epifita, care creste pe scoarta arborilor, si orhidee litofita, care creste pe pietre. Poate ajunge si la inaltimea de 75 de centimetri. Vlorile sunt viu colorate, in nuante puternice de violet, alb sau brun. Au un miros dulce, asemanator vaniliei.

Datorita frumusetii sale, orhideea Cattleya este una dintre cele mai hibrizate specii de orhidee.

Cum cresti si ingrijesti orhideea Cattleya

Lumina. Orhideea Cattleya are nevoie de multa lumina. Pot rezista chiar si la lumina directa a soarelui, insa este indicat ca in sezonul cald sa nu fie expuse direct la soare. Fara suficienta lumina, orhideea Cattleya nu va inflori. In conditiile potrivite de lumina, frunzele acestei plante au o culoare verde-mar. Frunzele de culoare mai inchisa indica insuficenta luminii, in timp ce frunzele galbene sau mare indica prea multa lumina directa.

Apa. Orhideea Cattleya este o planta care se dezvolta din rizomi plantati in pamant. Acestia produc pseudobulbi in fiecare primavara. In timpul perioadei de crestere, este indicat sa uzi aceasta planta din abundenta, insa nu lasa planta sa pluteasca in apa. Redu cantitatea de apa atunci cand planta incepe sa se dezvolte. Daca este expusa la prea multa apa in aceasta etapa, procesul de dezvoltare se va accelera si vei avea flori imature.

Fertilizare. In perioada de crestere, este indicat sa fertilizezi planta saptamanal, cu o solutie usoara. Dupa perioada de dedezvoltare, este indicat sa fertilizezi planta la fiecare 2 saptamani cu ingrasamant special pentru orhidee.

Inmultire. Orhideea Cattleya se inmulteste primavara devreme, inainte de intrarea in perioada de vegetatie, prin separarea pseudobulbilor.

Inflorire. Majoritatea speciilor de orhidee Cattleya produc cativa pseudobulbi care trebuie sa infloreasca in acelasi an, de obicei vara tarziu. Unele specii produc chiar si doua flori in fiecare an. Atunci cand ajunge la stadiul de inflorire este indicat sa reduci udarea pentru a evita eventuala degradare a florilor.

Plantare si replantare. Replantarea orhideei Cattleya este o sarcina stresanta, atat pentru gradinar, cat si pentru planta, care are nevoie de un intreg sezon pentru a se recupera. Astfel, este indicat sa o muti in alt ghiveci doar daca este necesar.

Atunci cand replantezi o orhidee Cattleya ai grija sa fie suficient loc in noul ghiveci pentru producerea de cel putin a doi pseudobulbi. Este indicat sa replantezi ordiheea primavara, la inceputul sezonului de crestere.

Boli si daunatori. Orhideea Cattleya este o orhidee sensibila la atacul paduchilor, cosenilelor si acarienilor.

Sfaturi de la gradinari

Orhideea Cattleya nu este o planta foarte dificil de crescut si intretinut, iar florile sale sunt foarte frumoase si parfumate, oferind numeroase satisfactii cultivatorilor. In functie de specie, orhideea Cattleya poate produce in primul an doar cateva flori micute, cu aspect cerat.

Nu toate speciile au un parfum placut, astfel ca este indicat sa te documentezi inainte. Cea mai mare greseala pe care o fac persoanele care planteaza orhideea Cattleya este ca nu le ofera lumina de care au nevoie si le uda in exces. Aceste lucruri afecteaza dezvoltarea si inflorirea plantei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului