Nertera sau baca de coral este o planta deosebita. La prima vedere, ai impresia ca este vorba despre un covor in miniatura cu foarte multe rosii cherry, cand te uiti mai bine zici ca este un portocal de apartament cu mutatii si, intr-un final, realizezi ca planta scunda este o baca de coral.

Denumirea stiintifica a plantei este Nertera granadensis, unde nertera (nerteros) inseamna scund in limba greaca. Originile plantei sunt plasate in America Centrala si in Australia, insa de-a lungul timpului planta s-a extins in toata lumea.

Caracteristici Nertera (baca de coral)

Nertera are un aspect "fizic" desavarsit. Verdele intens al foliajului contrasteaza cu portocaliul bacelor, oferind o priveliste nemaipomenita. Nertera este crescuta ca planta de aprtament, dar o poti tine si pe o terasa sau pe balcon, atat timp cat nu o expui in lumina puternica a soarelui.

Forma plantei este bombata, aproape circulara. Nertera poate atinge o inaltime de maximum 40 de centimetri. Florile plantei infloresc primavara si au o culoare deschisa. Imediat ce florile se usuca, in locul lor apar mici fructe galbene sau portocalii, de marimea unor boabe de mazare sau de coacaze.

Cum ingrijesti Nertera (baca de coral)

Daca vrei ca Nertera ta sa creasca armonios, plaseaz-o intr-un loc in care poate beneficia atat de lumina soarelui, cat si de umbra. Noi iti recomandam sa o tii langa o fereastra prin care soarele nu bate cat este ziua de lunga.

Simpatica planta nu suporta excesul de apa, de aceea, dupa fiecare udare este indicat sa scurgi apa adunata in tavita ghiveciului. Pana la aparitia florilor, Nertera (baca de coral) trebuie udata in mod regulat.

Trebuie sa retii un lucru foarte important: frunzele de Nertera nu se uda niciodata. In cazul contactului cu apa, este foarte posibil ca acestea sa putrezeasca

In ceea ce priveste temperatura, este bine sa stii ca Nertera creste foarte bine atunci cand are asigurate 18-20 de grade Celsius din primavara pana in toamna. Iarna, baca de coral rezista la temperaturi de 10-12 grade Celsius.

Cel mai prielnic sol pentru Nertera este cel nisipos, cu un drenaj bun. Nu este indicata fertilizarea excesiva, intrucat frunzele s-ar putea dezvolta prea mult. Specialistii recomanda sa replantezi Nertera in fiecare primavara, nu inainte de a-i indeparta radacinile afectate.

Inmultire Nertera (baca de coral)

Nertera se inmulteste prin divizare, toamna, sau prin seminte, primavara. Daca vrei sa inmultesti baca de coral prin seminte este indicat sa le lasi la uscat inainte de a le pune in pamant. Pentru a obtine o planta noua, introdu semintele intr-un ghiveci cu pamant si nisip.

Boli si daunatori Nertera (baca de coral)

Cei mai comuni daunatori ai plantei Nertera sunt afidele si paianjenii rosii. Mai periculoase decat daunatorii sunt bolile. Nertera este o planta destul de sensibila. Excesul de apa duce la innegrirea si putrezirea frunzelor, iar excesul de caldura provoaca uscare fructelor.

Daca ai grija de Nertera, vei primi in schimb un ghiveci plin cu bobite portocalii, care vor face senzatie in fata oricarui musafir.
 

  •   2012-06-28
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Galan

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii