Capsunele sunt fructe care pot fi crescute si in interior, fara o gradina spatioasa, daca stii sa oferi capsunului lumina necesara si solul potrivit pentru a creste bine in ghiveci.
Capsunul pastrat in interior are nevoie de multa lumina. Daca vrei sa produca fructe fara sa-i oferi lumina artificiala, este important sa-l tii pe pervazul unei ferestre orientate catre Sud.
Varietati de capsun potrivite pentru interior
Cele mai raspandite varietati de capsun disponibile in Romania sunt plante care cresc pana o inaltime usor nepotrivita pentru un ghiveci pe pervaz. Daca esti dispus sa te multumesti si cu fructe mai mici, opteaza pentru o varietate de capsun de munte, care are o dimensiune mai mica la maturitate. Alt avantaj al acestor soiuri este faptul ca rodesc de-a lungul intregului an in conditii de ingrijire bune.
Cum cultivi capsunul din seminte
Odata ce ai procurat semintele de capsun, este recomandat sa le tii la congelator pentru doua saptamani. Dupa ce le-ai "pacalit" ca au trecut printr-o iarna, poti planta semintele in pamantul mentinut umed si expus la lumina soarelui. Vor germina in 2-3 saptamani.
Pamanul potrivit si ingrijirea capsunului
Capsunul creste cel mai bine intr-un ghiveci cu adancime de cel putin 13-15 cm, cu un amestec special de pamant. Peste jumatate din sol ar trebui sa fie muschi de turba Sphagnum, alaturi de pamant obisnuit pentru flori si pamant imbogatit, care se poate cumpara de la florarie.
Planta are nevoie si de ingrasamant cu eliberare lenta, care sa hraneasca bine capsunul.
Ingrijirea in primele saptamani
Pentru a-ti asigura o recolta cat mai bogata, rupe sau taie toti bobocii aparuti in primele 6 saptamani. Planta isi va folosi astfel toata energia pentru dezvoltarea frunzelor, iar recolta de mai tarziu va fi mai bogata.
Capsunul are nevoie sa fie udat zilnic pana la aparitia primelor fructe, dupa care se recomanda udarea doar la uscarea stratului superior de 2,5 cm din pamantul din ghivechi.
Ofera-i capsunului un ingrasamant lunar sau bilunar dupa ce incepe sa rodeasca. Opteaza pentru unul organic, daca vrei sa te asiguri ca fructele sunt complet naturale si ecologice.
Culege capsunele dupa ce s-au inrosit, in cazul in care nu ai cultivat o varietate in care raman albe si la maturitate.
Sursa foto: Container-gardening-for-you.com