Plante de apartament

#salvare planta de la inec #inecare planta #udare plante in exces #salvare planta #udare plante

Cum poti salva o planta de la inec

Cele mai multe plante de apartament sunt sensibile si pot fi afectate rapid in momentul in care li se pune mai multa apa decat au nevoie. Daca ti s-a intamplat sa uzi excesiv una sau mai multe plante trebuie sa actionezi rapid pentru a evita ca aceasta sa moara.

In primul rand trebuie sa stii care sunt semnele care iti arata ca planta a fost udata in exces, tinand cont de faptul ca este indicat sa actionezi rapid, inca de la aparitia primului simptom, daca iti doresti ca planta ta sa nu moara.

Semne ca ai udat planta in exces:

  • la suprafata solului vor aparea fungi (niste pete albe, ce au aspectul unui puf)
  • planta emana un miros de mucegai
  • frunzele se ingalbenesc, iar la scurt timp dupa aceea se usuca si cad

Ce trebuie sa faci

Muta urgent ghiveciul intr-un loc aerisit, unde apa sa se poata evapora. Asigura-te ca planta nu sta insa in lumina directa a soarelui. Lasa planta in lozul respectiv timp de doua trei zile. Daca in acest timp nu da semne ca isi revine, trebuie sa-i schimbi ghiveciul si pamantul.

Cumpara un ghiveci nou si asigura-te ca acesta este prevazut cu gauri de drenaj al apei si farfurioara speciala.

Scoate planta cu grija din vechiul ghiveci si curata pamantul de pe radacinile acesteia. Verifica cu grija fiecare radacina si taie-le pe cele putrezite sau afectate de mucegai, dar si pe cele uscate. Pentru a-ti fi mai usor, poti clati radacinile plantei intr-un vas cu apa la temperatura camerei, insa ai grija sa le stergi rapid cu ajutorul unui prosop de bucatarie de unica folosinta, pentru a le usca.

Asaza apoi cu grija planta pe o bucata de hartie si las-o sa se aeriseasca pana cand pregatesti ghiveciu. Ai grija ca aceasta sa se afla intr-o zona bine aerisita.

Umple noul ghiveci pana la jumatate cu pamant nou, specific tipului de planta pe care o detii. Asaza cu grija planta in ghiveci si acopera cu pamant.

Nu te astepta ca planta sa isi revina peste noapte. Cele mai multe au nevoie de cateva zile pentru a-si reveni dupa o udare excesiva.

Cand observi ca isi revine poti adauga putin ingrasamant special creat pentru tipul de planta pe care o ai, iar dupa ce pamantul se usuca complet poti incepe sa uzi planta, adaugand cate putina apa.

Sursa foto: hunker.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare