Guzmania este o floare ornamentala atipica. Ea necesita ingrijire atenta si rasplateste prin colorit si prestanta. Desi are o durata de viata de doar cateva luni, ea va fi inlocuita cu puii crescuti la baza tulpinii.

 

1 Aspect

Guzmania este o planta spectaculoasa prin colorit si aspect. Frunzele sale lungi de pana la 40 de cm, de un verde stralucitor, au forma de sabie si un aspect extrem de solid. In mijlocul acestora se formeaza o floare de dimensiuni mari, cu o durata de viata de cateva saptamani.  In functie de specie, floarea poate fi de mai multe culori: galben, oranj, rosu si violet.

2 Inmultire

Dupa ce floarea a murit, din tulpina mama se vor forma puii. In general va aparea un singur pui in partea laterala. Cand acesta va atinge o inaltime de 13-15 cm, poate fi transplantat intr-un alt vas. In timp, planta mama isi va pierde vitalitatea si va muri, puiul acesteia luandu-i locul.

3 Ingrijirea florii

Floarea reprezinta atractia principala si motivul pentru care Guzmania este atat de populara. Aceasta este situata in centrul plantei si poate rezista intre 4 si 6 saptamani. Pentru ca floarea sa dureze si sa isi mentina coloritul puternic, este nevoie ca palnia de frunze de la baza florii sa fie mereu plina cu apa proaspata.

4 Conditiile de mediu

Planta are nevoie de caldura si lumina in cantitati moderate. Nu o pozitiona la umbra, dar nici sub razele directe ale soarelui. In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara, este esential ca farfuria ghiveciului sa contina apa in permanenta. Este recomandat sa stropesti frunzele cu apa o data pe zi, cu ajutorul unui pulverizator.

Iarna, planta trebuie lasata intr-o perioada de repaus, cu udari rare, in farfuria de scurgere.

5 Substrat si ghiveci

Planta are nevoie de un substrat fibros, alcatuit din turba, pamant de frunze si ace de brad. In ceea ce priveste ghiveciul, este foarte important ca acesta sa fie lat, insa nu foarte inalt.
Dupa achizitie, planta se va transplanta in substratul de mai sus.

  •   2009-07-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Aura Oprisan

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii