Plumeria, cunoscuta mai ales sub denumirea de Frangipani, este o planta exotica ce poate fi insa foarte lejer cultivata si la noi. Forma aproape perfecta a florilor ei, dar si mirosul dulce pe care il emana te vor cuceri definitiv!
Culori si arome tropicale
Plumeria este un arbust care se regaseste de regula la tropice, in special in Mexic, America Centrala, Caraibe si pana in sudul Braziliei. Are tulpina lunga, cu frunze mari, alungite si de un verde intens. Plumeria face flori extrem de frumoase, intr-o multitudine de combinatii de culori. Florile sunt parfumate, insa mirosul este mai accentuat in orele diminetii si seara. Perioada de inflorire este la sfarsitul primaverii si vara.
Cum trebuie ingrijit
Sursa foto: thegardenlady.org
Frangipani este o planta putin pretentioasa. Are nevoie de un sol aerat, care sa nu retina apa, intrucat hidratarea excesiva nu ii face bine. Cel mai bun pamant pentru aceasta planta este cel amestecat cu perlit, intrucat permite o buna drenare.
Nu trebuie sa exagerezi cu fertilizarile repetate, pentru ca altfel acumuleaza saruri excesiv in substrat. Daca este cultivata in ghiveci, trebuie sa ii schimbi solul o data pe an, primavara.
Nu ii place prea mult apa, asadar trebuie sa fii atent atunci cand o uzi. Cel mai bine este sa o uzi doar daca vezi ca solul este uscat pe o adancime de 4-5 centimetri. De regula, planta trebuie udata cam la 3-4 zile sau chiar la o saptamana, in functie de dimensiunile sale. Cel mai bine ar fi sa eviti sa plasezi ghiveciul in apropierea unei surse de caldura cum ar fi caloriferul sau soba, intrucat aerul este mult mai uscat in acea zona.
Pe timpul iernii, tulpina ramane fara frunze, iar planta trebuie udata foarte putin.
O poti inmulti inradacinandu-i pur si simplu lastarii. Trebuie sa rupi lastari tineri, subtiri, nelemnosi, si sa ii plantezi in pamant umed, apoi sa ii acoperi cu un borcan sau cu un PET ca sa le creezi un soi de sera.
Flori comestibile
Sursa foto: merrymakes.blogspot.com
Florile acestei plante exotice sunt comestibile, ele fiind utilizate in patiserie si la prepararea dulceturilor.
Sursa foto: panoramio.com