Plante de apartament

#fertilizare cactusi #udare cactusi #inflorire cactusi #crestere cactusi #ingrijire cactusi #cactusi

Cum sa ingrijesti cactusii corect, daca vrei sa fie plini de flori

Cactusii sunt plante de apartament indragite de multe persoane. Pe langa faptul ca au un aspect unic si fac flori minunate, aceste plante sunt extrem de usor de ingrijit. Totusi, iubitorii de cactusi, trebuie sa stie cateva trucuri utile daca vor sa se bucure ani in sir de frumusetea acestor plante suculente.

Iata cum sa ingrijesti cactusii corect, daca vrei ca acestia sa infloreasca an de an.

Udarea cactusilor

In primul rand trebuie sa stii ca exista doua tipuri de cactusi. Cei desertici si cei de padure. Cactusii desertici rezita mult mai bine la seceta, ba mai mult, au nevoie de perioade de repaos mai mari intre udari, spre deosebire de cei de padure, care au nevoie de mai multa umezeala.

Cea mai mare greseala pe care o fac multi oameni este udarea in exces a cactusilor. Cactusii desertici au nevoie de udari o data pe saptamana in timpul verii si o data la doua saptamani in perioadele de primavara si toamna. In schimb, iarna, de recomanda oprirea totala a udarilor acestora si tinerea lor intr-o incapere racoroasa.

Cactusii de padure, in schimb, trebuie udati de doua ori pe saptamana vara, o data pe saptamana in perioadele de primavara si toamna si o data pe luna in timpul iernii.

Pentru udarea cactusilor, apa trebuie tinuta timp de 24 de or la decantat, la temperatura camerei. Abia apoi se poate adauga in ghiveci.

Atentie! Udarea in exces duce rapid la moartea cactusilor.

Fertilizare

Cactusii nu au nevoie de fertilizari pe toata durata anului. Poti adauga fertilizant special pentru cactusi in perioada de primavara, pentru a le stimula cresterea si inflorirea. Opreste fertilizarea o data cu aparitia primelor flori.

Lumina si pozitionare

Cactusii au puterea de a se adapta cu usurinta conditiilor de mediu. Cu toate acestea trebuie sa tii cont ca, daca acestia sunt pozitionati la geam, iar soarele bate intreaga zi sau dupazmiaza, lumina trebuie filtrata. Este suficienta o perdea subtire sau o hartie de pergament.

Cactusii resista cu brio oricaror temperaturi caniculare, insa in ceea ce priveste temperaturile din timpul iernii, acestia trebuie feriti de temperaturi mai mici de 10oC.

 

Transplantarea cactusilor

Cactusii nu au nevoie de ghivece spatioase pentru a se dezvolta. Daca totusi observi ca trebuie mutat intr-un ghiveci mai mare, alege unul stabil, care sa nu se rastoarne sub greutatea cactusului.

Asigura-te ca ghivecele au gauri de drenaj si farfurioare. Pentru ca pamantul sa nu cada din ghiveci prin gaurile de drenaj, poti aseza in acestea cate un filtru de cafea. Acesta va permite scurgerea apei insa va retine solul in interior.

Pamantul trebuie sa fie nisipos. Il poti cumpara ca atare din magazinele de specialitate sau il poti prepara chiar tu, amestecand 3 parti pamant de gradina, 3 parti pamant de frunze, 2 parti nisip fin, 1 parte praf de carbune de lemn, 1 parte caramida sfaramata.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare