Bonsaiul reprezinta arta miniaturizarii plantelor, astfel ca orice planta poate deveni un bonsai daca poate lua o forma mai mica decat cea normala si poate rezista ani intregi intr-un ghiveci. Aceasta forma de arta a aparut prima data in China unde a fost numita pun-sai. Asadar, dupa ce planta a ajuns la stadiul de bonsai, este bine sa respecti anumite reguli de ingrijire pentru ca acesta sa traiasca zeci, chiar sute de ani.


1. Nevoia de lumina a bonsaiului

Bonsaiul are nevoie de cat mai multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator. Prin urmare, este indicat sa pozitionezi ghiveciul cat mai aproape de fereastra pentru ca planta sa primeasca lumina pe tot parcursul zilei. De asemenea, poti folosi chiar lumina artificiala, insa in acest caz nu trebuie sa uiti sa intorci bonsaiul dupa 12-18 ore, pentru a-l ajuta sa creasca uniform si sa-si mentina forma.


2. Udarea bonsaiului

Udarea reprezinta o etapa delicata in procesul de dezvoltare a bonsaiului. Este recomandat ca planta sa fie udata folosind o stropitoare, reusind astfel sa imiti o ploaie fina. Un alt mijloc de udare este sa introduci ghiveciul in care se afla bonsaiul intr-un recipient cu apa. Atat udarea excesiva, cat si lipsa apei pot distruge planta, asadar acorda o atentie sporita acestui aspect in procesul de ingrijire a bonsaiului.


3. Redimensionarea bonsaiului

Poti alege sa redimensionezi bonsaiul in timpul replantarii sau in perioada iernii. Tunderea ramurilor bonsaiului te ajuta sa ii dai forma dorita si, in plus, ajuti ramurile si tulpina sa se ingroase, devenind astfel mai puternice.


4. Replantarea bonsaiului

Pentru a-l mentine sanatos cat mai mult timp, este indicat sa replantezi bonsaiul dupa fiecare doi-trei ani. Luna in care realizezi acest proces difera in functie de specia de bonsai, insa mare parte dintre acestia se replanteaza in perioada martie-mai. In acest sens, tot ce trebuie sa faci este sa scoti bonsaiul din pamant si sa ii tai aproximativ o treime din lungimea radacinilor, pentru ca planta sa ramana mica in continuare. In plus, poti taia si cateva frunze din coroana pentru a crea un echilibru.Sursa foto: 1001stages.com

  •   2013-05-02
  •  

Articol scris de

Diana Matei

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.