Plante de apartament

#umbra #ingrijire plante #plante de apartament #soare #temperaturi crescute

Cum sa iti "racoresti" plantele din ghiveci in sezonul cald

Este din ce in ce mai frumos afara, iar temperaturile pozitive iti transforma gradina intr-o veritabila oaza de frumusete si de echilibru. Totusi, una din partile pe care de multe ori poate nici nu le iei in seama atunci cand mercurul din termometre urca, este supraincalzirea solului. O temperatura prea ridicata iti poate omori planta instantaneu. Iata cateva solutii la indemana oricui pentru a asigura o temperatura optima plantelor aflate in ghiveci.


Muta ghiveciul la umbra

Desi majoritatea plantelor iubesc soarele si lumina, prea multa caldura le face rau. Chiar si acum, cand temperaturile sunt extrem de placute, plantele aflate in ghivece care stau in bataia directa a razelor soarelui se supraincalzesc, iar la nivelul radacinii, temperatura poate fi chiar si cu peste 10 grade Celsius mai mare decat cea de la suprafata.

Expertii gradinari au efectuat masuratori pe timp de canicula si au constat un fapt ingrijorator: desi afara erau 35-40 de grade, la nivelul solului temperatura era dubla.

Plantele nu pot face fata unor astfel de valuri caniculare, iar radacinile se usuca si mor. Cel mai bine este sa evitiexpunerea prelungita a plantelor la soare.

Cel mai simplu este sa muti toate ghivecele la umbra. Daca ai mai multe plante si flori insirate de-a lungul casei, cauta cel mai umbrit colt si aseaza-le acolo. Cu atat mai bine daca ai copaci sau verande, le poti agata in ghivece suspendate sau chiar sa le asezi la umbra copacilor.


Uda ghiveciul dimineata

Daca nu gasesti sub nici un chip un colt de umbra, alege sa protejezi plantele si solul lor cu mulci. Creeaza un pat din mulci pentru a mentine o temperatura scazuta a solului si a salva astfel radacinile plantei in zilele caniculare.

Uda planta de dimineata, iar mulciul va pastra umezeala si o temperatura sczuta in interior pe parcursul zilei, atunci cand soarele arde mai tare. Ghivecele din plastic se incing si mai repede in zilele calduroase, decat cele din ceramica, asa ca ar fi bine sa eviti acest tip de ghivece daca planta ta va sta in soare.



Sursa foto: ext.homedepot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului