Plante de apartament

#ciuperci #plante #ghiveci

Cum sa scapi de ciupercile crescute in ghiveciul cu flori

Foarte multe persoane se plang de faptul ca plantele lor de apartament au fost invadate de ciuperci. Din pacate, ciupercile apar in ghivece datorita climatului propice pe care o planta de apartament il ofera.  Solul cald si aerul umed reprezinta o baza optima de dezvoltare pentru acestea, insa partea buna este ca poti scapa de ele cu un mic efort.


De ce apar ciupercile


Este foarte posibil ca ciuperca sa fi existat deja in pamantul in care ai plantat floarea, iar mediul cald si umed nu au facut decat sa o scoata rapid la suprafata. Asadar, cu cat vei tine planta intr-o camera in care temperatura este ridicata si il o vei uda des, cu atat mai mult ciupercile se vor inmulti.


Ciupercile apar in special vara, cand conditiile meteorologice sunt in favoarea lor, iar planta este udata foarte des deoarece pamantul se usuca rapid.


Cum sa scapi de ciupercile din ghiveci


In mod normal, ciupercile nu dauneaza in niciun fel plantei, asa ca daca nici pe tine nu te deranjeaza vizual, le poti lasa acolo. Totusi, trebuie sa stii ca acestea pot fi otravitoare si reprezinta un risc in cazul in care ai in casa copiii mici sau animale.


Nu este tocmai usor, insa cu mici trucuri vei reusi sa indepartezi definitiv ciupercile din ghivecele plantelor tale.


In primul rand trebuie sa indepartezi ciupercile inca de la baza. De asemenea, este recomandat sa indepartezi primii doi centimetri din sol si sa ii inlocuiesti cu pamant sau turba proaspata.


Totodata, ar fi bine sa incerci un produs fungicid (special pentru flori) pentru ca acesta poate ajuta la indepartarea definitiva a ciupercilor. Pentru a te asigura ca ciuperca a fost indepartata definitiv, trebuie sa repeti tratamentul cu fungicid de mai multe ori.


Daca in urma acestui tratament ciupercile continua sa creasca, este cazul sa schimbi tot pamantul plantei  cu unul proaspat. De asemenea, este foarte important sa cureti bine radacina plantei (sub jetul  de apa) si sa dezinfectezi ghiveciul.  Aceasta ar trebui sa fie ultima solutie la care apelezi pentru ca nu este tocmai o interventie sanatoasa pentru planta. Aceasta din urma poate fi foarte stresata atunci cand radacina ii este complet scoasa din pamant, asa ca trebuie sa acorzi mare atentie acestui aspect.


Un lucru care este iarasi foarte important, este sa schimbi cumva mediul in care traieste planta. Daca obisnuiai sa o uzi foarte des, as fi bine sa raresti acest procedeu. Daca este posibil, uda planta o data pe saptamana sau chiar mai rar si mut-o intr-o incapere cu mai putina caldura.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului