Plante de apartament

#ghiveci #plante #flori #udare

Cum sa uzi florile cand esti in concediu

Plantele tale de apartament nu vor tine cont de perioada ta de concediu si nici nu te vor scuti de la ingrijirea periodica cata vreme tu vei fi plecat. Cu exceptia faptului in care ai incredere sa lasi cheia unei vecine sau rude pentru a veni sa verifice si sa ude pamantul florilor tale, ai nevoie de un plan care sa iti mentina florile frumoase si viguroase pana cand te intorci acasa.


Iata cateva solutii practice:

Foloseste o punga de plastic


Inveleste florile intr-o punga  transparenta de plastic. Cu jumatate de ora inainte de a pleca de acasa, uda pamantul florilor si infasoara-le apoi pe acestea (atat ghiveciul cat si floarea) intr-o punga sau celofan de plastic pe care sa il legi la gura. Acest truc este folosit de multe ori de florarii care nu ar putea sa ude toate ghivecele pe care le detin, asa ca opteaza pentru aceasta varianta.


Florile vor transpira, iar aburii emanati de sol, se vor lipi de punga care va mentine umiditatea necesara plantei. Asigura-te insa ca intepi celofanul in cateva locuri pentru a asigura florii necesarul de oxigen. De asemenea, punga trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu atinge frunzele plantei.


Udarea prin fitil


O alta metoda mai putin cunoscuta, dar la fel de practica este udarea prin fitil. Aceasta se realizeaza destul de simplu, iar pentru realizarea ei nu ai nevoie decat de un recipient cu apa si o fasie de material (de preferat o  bucata de la un dres de dama).


Lucrurile se fac in felul urmator: un capat al materialului se introduce in sol pana la jumatatea ghivechiului, iar cealalta jumatate in bolul cu apa. Este de preferat ca ghiveciul sa fie asezat deasupra bolului cu apa pentru ca transferul apei sa se faca mai usor, iar vaporii de apa sa vina spre fundul ghiveciului, marind usor umiditatea de care planta are nevoie.


In conditii normale, un recipient cu 250 de ml, va ajunge pentru cel mult 10 zile, dar pentru a scapa de griji, ar fi bine sa optezi pentru un recipient mai mare.


Daca nu esti sigur de aceasta metoda, o poti testa cu o saptamana inainte de a pleca de acasa. Vei vedea cum solul are mereu umiditatea optima.


Udarea cu prosopul


Achizitioneaza doua caramizi si foloseste doua prosoape pe care nu ai de gand sa le mai folosesti in scopuri igienice. Infasoara cate o caramida in prosop, aseaza-le in cada sau intr-un lighenan voluminos si lasa apa sa curga pana la nivelul la care depaseste cu 1 mm caramizile infasurate in prosop, dupa care aseaza ghivecele, fara farfuriuta pe aceste caramizi. In acest fel, solul isi va sustrage cantitatea necesara de apa din prosoapele care vor fi in permanenta umede.


Cu acest truc, plantele tale vor rezista pana la 10 – 14 zile, fara ca tu sa iti faci griji pentru bunastarea lor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului