Plante de apartament

#palnte #mucegai

Cum salvezi florile afectate de mucegai. Solutii eficiente

 

Plantele de apartament pot fi atacate de mucegai, pe timpul iernii. In spatiile calde si umede, mai putin aerisite in zilele reci, mucegaiul se formeaza usor in ghivece si ataca frunzele si florile tale.

Primele semne de mucegai sunt petele albe sau galbene care apar sporadic pe frunze sau la suprafata pamantului din ghivece. Ia imediat masuri, pentru ca in faza incipienta este mai usor sa scapi de el. Daca mucegaiul apuca sa se intinda in tot ghiveciul si se raspandeste pe frunze, va fi mai greu sa salvezi planta.

Cum tratezi mucegaiul. Solutii eficiente

Cand observi pete albe sau galbui la suprafata pamantului, curata bine cu o lingura si pulverizeaza o solutie slaba din apa si suc de lamaie. Sapa usor pamantul sa se usuce mai repede si aeriseste camera. In cazul in care persista, presara coada calului, uscata si maruntita, un strat subtire la suprafata ghiveciului.

In cazul in care petele de mucegai au aparut deja pe frunze, le poti curata la inceput cu tifon si apa distilata. Foloseste pentru fiecare frunza alta bucata de tifon, pentru a impiedica raspandirea sporilor de mucegai.

Daca frunzele afectate de mucegai sunt prea bolnave, e mai bine sa le elimini, pentru a le salva pe cele sanatoase. Apoi pulverizeaza de la distanta o solutie din apa distilata si apa oxigenata, in proportie de 9 la 1. Aplica doar o data pe saptamana, pentru a nu mentine planta umeda.

O alta solutie eficienta impotriva mucegaiului se poate face dintr-o lingurita de praf de copt, cateva picaturi de inalbitor pentru rufe si un litru de apa. Amesteca bine, apoi aplica solutia in strat subtire pe zonele afectate.

Cum previi mucegaiul

Aeriseste zilnic spatiile in care pastrezi plantele, chiar daca unele dintre ele sunt mai sensibile la frig. Schimbarea temperaturii doar pentru o perioada scurta, de cel mult o ora, nu le va afecta.

Uda mai rar plantele care nu au nevoie de multa apă. Majoritatea florilor de apartament intră intr-o pauza vegetativa pe timpul iernii si pot fi udate doar o data pe saptamana. Exceptia o reprezinta plantele care infloresc in lunile de iarna precum orhideele, craciunitele sau ciclamele.

Plantele tropicale au nevoie de pulverizari, mai ales daca le tii in apropierea unor surse de caldura. Verifica periodic pe spatele frunzelor si pamantul din ghivece, sa nu apara mucegaiul din cauza pulverizarii cu apa. Si tine cont sa le stropesti doar cu apa distilata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului