Plante de apartament

#ingrijire grau #plantare grau #grau incoltit #sfantul andrei #obiceiuri #grau #traditii

De Sfantul Andrei se pune graul la incoltit! Trucuri de plantare si modalitati de ingrijire

Pe 30 noiembrie romanii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei. In jurul acestei sarbatori s-au adunat, de-a lungul timpului, multe legende, obiceiuri si traditii. Unul dintre obiceiurile traditionale este punerea graului la incoltit.

Traditia spune ca in dimineata de Sfantul Andrei, fiecare membru al familiei sa puna grau la incoltit intr-un vas diferit, fata de restul membrilor, iar apoi sa-l ingrijeasca pana la finalul anului. In functie de cum creste graul pana in ziua Anul Nou, se poate prezice viitorul persoanei care l-a plantat, in ceea ce priveste norocul si starea de sanatate pe anul urmator.

Un grau frumos, crescut inalt si cu fire groase anunta un an benefic si prosper pentru persoana respectiva. In unele regiuni din tara se mai spune ca un grau frumos dezvoltat inseamna o recolta bogata pe camp si in livezi pentru anul ce urmeaza.

Cum pui graul la incoltit

In dimineata de Sfantul Andrei spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l cateva ore intr-un vas cu apa. In acest fel graul va germina mai rapid.

In timp ce graul sta la inmuiat, pregateste vasul in care urmeaza sa-l plantezi. Pentru plantarea graului poti apela la una dintre aceste trei modalitati:

1. Intr-un vas cu vata

Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza catuia ai pus un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra.

2. In ghiveci cu pamant

Sursa foto: greenzonelife.wordpress.com

O alta modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l plantezi intr-un ghiveci cu pamant. Poti opta pentru pamant pentru flori, pamant de gradina sau chiar turba. Presara apoi graul si adauga desupra un strat subtire de pamant. Tot ce mai trebuie sa faci este sa uzi foarte bine pamantul.

3. In apa

O alta metoda, mai simpla, este de a pune graul la incoltit direct in apa. Pentru acest proces ai nevoie de un borcan sau un caston de sticla, in care sa asezi un strat de seminte de grau. Peste acestea, adauga apa, astffel incat sa nu depaseasca inaltimea semintelor. In caz contrar, semintele nu vor mai germina si se vor usca.

Cand ai pregatit vasul, scurge graul de apa si planteaza-l in recipient, apoi uda din abundenta.

Cum ingrijesti corect graul

Sursa foto: ph-online.ro

Pentru a incolti si pentru a se dezvolta corespunzator, graul are nevoie de multa lumina naturala. Asadar este indicat sa-l asezi la fereastra, sau intr-un loc foarte luminos, unde soarele poate ajunge cu usurinta.

Ai grija insa sa-l feresti de curentii de aer si de ger, dar si de caldura emanata de calorifer, deoarece acestea ii pot dauna.

Graul necesita udari regulate, avand nevoie de apa pentru a se dezvolta. Asadar, dupa ce incolteste, pamantul trebuie sa fie in permanenta umed. Nu il lasa se se usuce intre doua udari. Totodata, trebuie sa ai grija sa nu adaugi prea multa apa deoarece risti sa-l ineci.

Sursa foto principala: shescraftycrafty.com  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului