Plante de apartament

#ingrijire #ghiveci #flori #difenbachia

Diefenbachia

Numele genului vine de la botanistul german Dieffenbach si cuprinde aproximativ 35 de specii. Planta isi are originile in America Centrala si Africa de Sud. Popular mai poarta si denumirea de Trestie muta deoarece sucul sau poate duce la paralizia corzilor vocale.


 

Aspect

Planta poate dezvolta o tulpina groasa similara unui trunchi. Frunzele spectaculoase si viu colorate pot atinge o lungime de pana la 60 cm. La maturitate acestea se grupeaza in varful tulpinii, cele de la baza pierzandu-se treptat.

Aspectul frunzelor difera in functie de fiecare specie in parte. In general acestea sunt verzi, patate cu galben in zona nervurilor.  Petele distinctive pot avea mai multe nuante, precum galben, alb, verde sidefat etc.

Daca observi ingalbenirea frunzelor, este posibil ca temperatura din jurul plantei sa fie prea scazuta, sau ca substratul sa contina prea multa apa. Petele maronii apar din cauza temperaturilor scazute dar si a pamantului prea uscat.
 

Mediu

Planta are nevoie de un mediu umed si cald. Pe timpul verii se vor dezvolta rapid la o temperatura incadrata intre 20 si 22 gr C, in timp ce iarna au nevoie de 13-15 gr. Coloritul frunzelor este influentat de cantitatea de lumina din jurul plantei.

Desi aceasta nu suporta razele solare directe, este bine sa fie asezata in apropierea ferestrei, insa cu cativa cm mai jos decat pervazul pentru a nu intra in contact cu razele de soare. Astfel va beneficia de toata lumina de care are nevoie.
 

Umiditate

Avand in vedere ca este o planta ce iubeste umezeala, va fi nevoie ca udatul sa se faca regulat. Se va verifica pamantul in fiecare zi, pentru a sesiza o eventuala uscare. Planta are nevoie de pamant umed in permanenta.

In perioada de vara este necesara stropirea plantei cu apa cu ajutorul unui pulverizator. Avand in vedere ca umiditatea din camere scade din cauza caldurii, ofera-i acest rasfat zilnic pentru a te bucura de un aspect cat mai colorat si spectaculos. Saptamanal este bine sa stergi planta cu un burete umed.
 

Transplantare

In fiecare primavara se va realiza transplantarea. In cazul in care planta este foarte , se recomanda inlocuirea stratului de pamant de la suprafata ca unul proaspat si bogat in substante nutritive.

Daca ghiveciul a devenit neincapator pentru radacini (este posibil ca acestea sa sparga vasul), este esentiala transplantarea intr-un vas mai . Plantele mature vor fi transplantate primavara, iar cele mai tinere vara.
 

Substrat si fertilizare

Substratul preferat trebuie sa fie fibros, sa contina si sa fie permeabil si poros. Este bine sa folosesti pamant de frunze si turba pentru a-i asigura toate substantele de care are nevoie.

In perioada de primavara – vara se va realiza fertilizarea. Specialistii din magazinele de profil, din sere sau florarii iti vor indica tipul de ingrasamant potrivit. Daca substratul este proaspat si respecta cerintele plantei, atunci va fi nevoie de un ingrasamant lichid, dizolvat in apa.
 

Inmultire si inflorire

Infloreste rar, insa florile nu sunt nici pe departe atat de spectaculoase ca si frunzele. Pozitionarea florilor le incadreaza pe cele femele la baza si pe cele barbatesti in zona de varf.

Butasii se vor alege din varfurile infrunzite si din fragmente de tulpina, in orice perioada a anului. Dupa ce ai rupt butasul, dezinfecteaza-l cu o solutie fungicida. Asteapta pana cand taietura s-a uscat si sadeste-l intr-un ghiveci de dimensiuni medii. 

Substratul pentru butasire este bine sa contina turba si nisip. Pentru ca butasul sa prinda radacini, acesta are nevoie de umiditate foarte ridicata si de caldura pana la 28 de gr. Estimativ, inradacinarea se va realiza in aproximativ 3-4 saptamani, dupa care este necesara schimbarea ghiveciului.

Nu plasati aceasta planta in camera copiilor sau in zone unde aceesul animalelor nu este controlat. Sucul frunzelor de Difenbachia poate produce arsuri foarte puternice la nivelul gurii si chiar paralizia corzilor vocale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare