Plante de apartament

#diefenbachia #animale #otrava

Diefenbachia, planta care te poate orbi

Stiai ca un copil care intra in contact cu aceasta planta isi poate pierde temporar vocea sau vederea? Diefenbachia este considerata cea mai otravitoare planta de apartament . Efectele nocive nu sunt cunoscute de multa lume, iar pericolul este cu atat mai mare cu cat aceasta planta este nelipsita din majoritatea caselor.


Oxalatul de calciu este substanta toxica din Diefenbachia . Acesta apare in forma de cristale care irita pielea sau mucoasa cu care intra in contact. Efectele pot fi usoare (voma, diaree, iritatie locala), insa atunci cand o bucata de planta este inghitita, in special de un copil mic, poate aparea chiar paralizia corzilor vocale.

In plus, este foarte important sa stim faptul ca cea mai comuna piatra la rinichi este formata din oxalat de calciu acumulat in cantitati mici de-alungul anilor. Ingerarea acestor microcristale duce la inflamarea mucoasei gastrice, a arterelor si poate cauza probleme grave la nivelul rinichilor.

Desi pare greu de crezut ca o persoana va manca intentionat o frunza de Diefenbachia, aceasta planta nu trebuie tinuta intr-o locuinta in care sunt copii sau animale de companie. De asemenea, atunci cand seva intra in contact cu pielea, poate cauza dermatite, manifestate prin inrosire locala, mancarime sau senzatie de arsura foarte puternica. In cazuri mai grave pot aparea chiar ulceratii ale pielii.

In cazul contactului cu ochii, otrava Diefenbachiei poate duce chiar la pierderea temporara a vederii.

La nivel bucal au fost relatate simptome precum:

  • dificultate in inghitire;
  • salivare in exces;
  • scaderea sensibilitatii si amorteala a gurii;
  • mancarime;
  • ulceratii la nivelul buzelor.

 

Animalele de companie sunt mult mai afectate de efectele nocive ale acestei plante. Intoxicatia poate fi atat de puternica incat va duce la moarte in cel mai scurt timp. Au fost inregistrate cazuri in randul cainilor, pisicilor, iepurilor, dar si pasarilor de apartament. In prima faza simptomele sunt asemanatoare cu cele aparute la oameni.


Daca ai intrat in contact cu aceasta planta este foarte important sa mergi de urgenta la camera de garda. Pe moment este indicat sa speli foarte bine zona cu apa rece si sa o cureti cu un servetel steril.


Exista numeroase plante si flori toxice, unele dintre ele chiar din randul celor folosite in homeopatie. Inainte de a achizitiona plante pentru apartament, documenteaza-te cu atentie, cere sfatul vanzatorului si asigura-te ca planta este insotita de o avertizare concreta si detaliata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare