Plante de apartament

#bonsai #fertilizare #ghiveci

Fertilizarea bonsaiului

In mediul lor natural, bonsaii isi extind radacinile in pamant in cautarea apei si a substantelor nutritive, dar atunci cand este plantat intr-un ghiveci, copacul nu mai are aceasta posibilitate. Dupa o scurta perioada de timp, bonsaiul incepe sa aiba pierderi nutritionale, motiv pentru care are nevoie de ingrijire speciala.

Pentru ca bonsaiul sa se dezvolte si sa creasca puternic, solul in care este plantat trebuie sa se bucure in mod repetat de produse nutritionale.


Nutrienti pentru bonsai


Pentru a se dezvolta, un bonsai are in primul rand nevoie de carbon, hidrogen, oxigen si apa, dar pe langa toate acestea, copacul are nevoie si de substante chimice simple pe care le utilizeaza apoi pentru a-si crea rezerva de aminoacizi, proteine, vitamine si enzime.


Toate solurile organice au un stoc din aceste produse chimice vitale, dar ele vin din partea minerala a solului (nisip, argila etc) si din materia organica moarta (frunze uscate si alte materii moarte provenite din plante). Cu toate acestea, bonsaiul este destul de limitat atunci cand sta intr-un ghiveci, iar aceste elemente vitale  nu ii sunt disponibile in mod natural.


Pierderile se refera de obicei la trei dintre cele mai importante elemente: azot , fosfor si potasiu. Acestea sunt recunoscute ca fiind substante nutritive majore ale plantelor si sunt necesare in cantitati relativ mari atunci cand se doreste ca planta sa se dezvolte cat mai satisfacator. Evident, mai exista si alte ingrediente necesare bonsaiului, dar numai in cantitati mici.


Azotul este esential pentru cresterea frunzelor, fosforul este necesar  pentu dezvoltarea radacinii, in timp ce potasiul ajuta la dezvoltarea florilor.


Ingrasaminte


Pentru alimentarea continua a bonsaiului cu substante nutritive esentiale, este nevoie sa oferi solului, in mod regulat, ingrasamainte. Nu este nevoie in mod special de un produs pentru bonsai, ci de  un produs cu echilibru nutritional ales corect. Asadar, indreapta-te catre produsele care au un continut ridicat de azot (N) , fosfor (P) si potasiu (K) – cauta simbolul NPK pe ambalaj.


Este foarte important ca cele trei ingrediente sa fie bine echilibrate pentru a evita excesele.  Totusi, daca doresti sa stimulezi inflorirea in detrimentul productiei de frunze, cauta un produs  in care sa predomine cantitatea de potasiu.


Aplicarea ingrasamintelor


Ingrasamintele solubile trebuie amestecate cu apa si apoi aplicate pe intreaga suprafata a solului pana cand lichidul incepe sa se scurga pe farfuria ghiveciului (surplusul se arunca).


Ingrasamintele de pe piata sunt produse astfel incat bonsaii sa se dezvolte intr-un mod cat mai frumos si sanatos, atingand intr-o anumita perioada, nivelurile maxime de azot, fosfor si potasiu.


In mod normal, ingrasamantul trebuie diluat si aplicat solului o data pe saptamana, insa daca recomandarile produsului sunt altele, ele trebui urmate indeaproape.


Ingrasamanntul pe baza de AZOT


Ingrasamantul pe baza de azot este adesea aplicat la multe specii de bonsai, mai ales  in perioada de formare. In special primavara, cantitatea mare de azot stimuleaza productia de frunze. Totusi, ingrasamantul pe baza de azot nu trebuie utilizat pe toata perioada de crestere a bonsaiului pentru ca acesta poate influenta dezvoltarea armonioasa a plantei.


De asemenea, un ingrasamant cu o cantitate scazuta de azot este necesara bonsaiului la sfarsitul verii, adica in perioada in care copacul intra in perioada de hibernare. Totodata, in aceasta perioada, un ingrasamant in care nivelurile de potasiu si fosfor sunt mai ridicate, vor duce la intarirea radacinii si revigorarea intregului copac.


Ingrasamantul solid


Producatorii japonezi de bonsai utilizeaza in mod frecvent ingrasamintele solide care sunt introduse pentru aproximativ 1 – 2 cm in solul bonsaiului. Astfel, planta isi trage substantele de care are nevoie, timp de aproximativ 3 luni, dupa care ele trebuie inlocuite.


Desi ele sunt mult mai usor de folosit si consuma mai putin timp, au totusi dezavantajul ca sunt un teren propice pentru dezvoltarea larvelor, iar in plus pot lasa un urma un aspect inestetic.


Ingrasarea excesiva


Specialistii in plante sunt de parere ca este de preferat sa oferi mai putin ingrasamant unei plante, decat prea mult.
In cazul in care bonsaiul primeste o cantitate prea mare de azot, radacinile acestuia vor fi arse. Din acest motiv este bine sa respecti intotdeauna cantitatile recomandate si perioadele de aplicare. Evita sa faci un ingrasamant mai concentrat decat este recomandat pe eticheta produsului si nu aplica ingrasamantul mai des decat trebuie.  O cantitate prea mare de ingrasamant poate duce la imbolnavirea copacului.


De asemenea, bonsailor bolnavi trebuie sa li se aplice cantitati mult mai mici de ingrasamant pentru ca acestia nu au capacitata de a absorbi in totalitate substantele nutritive. Intr-o asemenea situatie, solul va face depozite de minerale care vor dauna radacinii copacului.


O alta informatie importanta este aceea ca un bonsai care a fost transplantat intr-un sol proaspat, nu ar trebui sa primeasca ingrasamant  timp de cel putin 6 saptamani pentru a evita arderea radacinilor.


Alte sfaturi legate de fertilizare


Foloseste regulat produse de fertilizare. Ele sunt esentiale pentru sanatatea bonsaiului, pentru cresterea si rezistenta lui.


Verifica specia bonsaiului si ofera-i fertilizator in functie de necesitatile sale.


Nu adauga ingrasamant bonsailor care sunt bolnavi. Desi crezi ca acest tratament il va ajuta, exista multe sanse sa ii inrautateasca starea.


Foloseste produse care au nivelul de azot, fosfor si potasiu echilibrat pentru a spori atat infrunzirea si inflorirea, cat si intarirea radacinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare